Članak

Dosuđene 194 godine zatvora za ratne zločine

2. Februara 2015.00:00
Tokom protekle godine sudovi u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu osudili su 34 osobe za ratne zločine, na ukupno 194 godine zatvora.

This post is also available in: English

Najveća zatvorska kazna izrečena je Predragu Bajiću u Kantonalnom sudu u Bihaću. Nakon što je priznao krivicu, Bajić, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na 13 godina zatvora zbog ubistva sedam civila i silovanja dvije ženske osobe bošnjačke nacionalnosti u Ključu.

Osnovni sud u Brčkom je izrekao najnižu zatvorsku kaznu. Prvostepenom presudom Nijaz Hodžić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđen je na godinu dana zatvora za zlostavljanje zatočenih Srba u Gornjem Rahiću (općina Brčko).

Pred vrhovnim sudovima u Federaciji BiH (FBiH) i Republici Srpskoj (RS) osuđeno je 12 osoba za ratne zločine, na ukupno 79 godina zatvora. Pred kantonalnim i okružnim sudovima i sudu Brčko Distrikta osuđene su 22 osobe, na ukupno 115 godina zatvora.

Krivice za ratne zločine oslobođeno je 19 osoba, od čega pravosnažno deset, među kojima i Ramadan Dervišević, kojem se za ratni zločin sudilo u Okružnom sudu u Bijeljini.

Prvostepenom presudom Dervišević je bio osuđen na sedam godina zatvora jer je s nepoznatom osobom na području Srebrenice ispalio više metaka u Milislava Milanovića i njegovog brata Srbislava. Milislav je ubijen, dok se Srbislav spasio bježeći.

Međutim, Vrhovni sud RS-a je prihvatio žalbu Odbrane da se nije radilo o ratnom zločinu, ali nije da se radi o zastari, i osudio Derviševića na sedam godina zatvora. Slučaj je nakon ove presude završio u Ustavnom sudu BiH, koji je zaključio da se radi o zastari, što je Vrhovni sud RS-a prihvatio te u januaru prošle godine odbio optužbe protiv Derviševića.

Najviše presuda u prošloj godini donio je Kantonalni sud u Bihaću. Devetorica su osuđena na ukupno 67 i po godina zatvora, od čega su šestorica pravosnažno. Krivice su u prvostepenom postupku oslobođene četiri osobe.

Jasmin Mesić, tužilac iz Bihaća, kaže da je ključ uspješnog rada odlazak do svjedoka i odnos prema njima.

“Mi smo praktično, ono što kažu, seoski tužioci koji hodaju po selima, po šumama, po brdima… Drugačije je kada neposredno opažate sve činjenice, kada ste prisutni na terenu“, kaže Mesić, dodajući da sve zavisi od dokaza.

Ukoliko ste, kako kaže Mesić, jaki sa dokazima, onda su pozicije za pregovaranje jače.

“Jednostavno kada dovedete, da kažem, do zida sa dokazima, onda su i rezultati tu bolji“, kaže Mesić.

Pored Bihaća, najviše presuda za ratne zločine su tokom prošle godine izrekli sudovi u Zenici i Banjoj Luci, ukupno 11.

Tužilaštva u FBiH, RS-u i Brčko Distriktu su prošle godine optužila najmanje 53 osobe za ratne zločine. Najmanje osoba optužila su tužilaštva u Trebinju, Bijeljini, Brčkom, Odžaku, Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Nakon nekoliko godina neprocesuiranja, Kantonalno tužilaštvo u Travniku je prošle godine podiglo šest optužnica protiv devet osoba.

Edina Jaganjac, glasnogovornica u ovoj instituciji, kazala je da su prošle godine uposlili dva tužioca za rad na ratnim zločinima, te da su donijeli četiri naredbe o obustavi istrage i dvije naredbe o neprovođenju istrage.

Amer Jahić


This post is also available in: English