Članak

Predloženo ukidanje kućnog pritvora Gojkoviću

28. Januara 2015.00:00
Odbrana Milkana Gojkovića, optuženog za silovanje ženske osobe u sarajevskom naselju Grbavica, predložila je ukidanje kućnog pritvora, čemu se Državno tužilaštvo usprotivilo.

This post is also available in: English

Odbrana je rekla kako smatra da navedene mjere “nezakonito egzistiraju” budući da je Tužilaštvo podiglo optužnicu, ali nije predložilo produženje kućnog pritvora, niti na čemu se on zasniva.

Ukoliko Sud odbije njihov prijedlog za ukidanje kućnog pritvora, Odbrana je zatražila ublažavanje mjera, na način da optuženom bude omogućeno da pet puta sedmično može napustiti mjesto boravišta.

“Optuženi živi s bolesnom i nepokretnom majkom. Jedini je koji može otići po nabavku namirnica i lijekova”, kazala je braniteljica Vanja Bjelica.

Tužilaštvo se usprotivilo ukidanju kućnog pritvora jer smatra da postoji bojazan od bjekstva, kao i mogućnost da optuženi utiče na svjedoke i saučesnike. Istaknuto je da su svi svjedoci tražili mjere zaštite.

Tužilaštvo BiH tereti Gojkovića da je u septembru 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području naselja Grbavica silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti.

Sud je optužnicu potvrdio 6. januara ove godine.

Gojković je uhapšen početkom decembra 2014., nakon čega mu je Sud BiH odredio kućni pritvor.

Povezani članci

Lamija Grebo


This post is also available in: English