Članak

Počelo suđenje Jovanovićima

23. Januara 2015.00:00
Čitanjem optužnice pred Državnim sudom počelo je suđenje Stevi, Milosavu, Marijanu i Slavku Jovanoviću za zločine počinjene u ljeto 1992. godine na području općine Čajniče.

This post is also available in: English

Tužilac Edin Muratbegović pročitao je optužnicu koja Jovanoviće, nekadašnje pripadnike Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), tereti za ubistva bošnjačkih civila.

Prema navodima optužnice, Jovanovići su 4. juna 1992. došli naoružani u selo Bučkovići, gdje su pod oružanom prijetnjom naredili jednoj osobi da ode u podrum i ubili je. Usljed otvorenog plamena, zapalila se kuća, štala, kao i susjedna kuća.

Na teret je Marijanu, Slavku i Milosavu Jovanoviću stavljeno da su u prvoj polovini juna 1992. godine u selu Medoševići ubili pet civila. Kako se navodi, došli su do štale u kojoj se nalazilo šest osoba i naredili im da izađu, a potom dvoje djece zatvorili u kuću.

Ostalima je bilo naređeno da idu prema Omerovoj njivi, a na putu su ih udarali, prilikom čega se, prema optužnici, posebno isticao Marijan Jovanović.

Nakon što je jedna osoba uspjela pobjeći, kako stoji u optužnici, dva civila su ubijena iz vatrenog oružja, a jedan udarcima u grudni koš.

Optuženima je stavljeno na teret da su se potom vratili do kuće i usmrtili zatvorenu djecu, dok se kuća zapalila.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. januar.

Lamija Grebo


This post is also available in: English