Članak

Šekarićeve posjete izbjeglicama na Zlatiboru

19. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja Draganu Šekariću za zločin počinjen u Višegradu i Goraždu, svjedokinja Odbrane izjavila je da je optuženi 1992. godine dva puta posjetio izbjeglice na Zlatiboru (Srbija) i donio im poklone.

This post is also available in: English

Branka Čarapić kazala je da joj je optuženi Šekarić prije rata bio komšija u Goraždu, te da ga je početkom rata dva puta vidjela u Srbiji, gdje je bila izbjegla.

“Prvi put sam ga vidjela u tom odmaralištu, ja sam okupila djecu i radila s njima. Pojavio se Dragan Šekarić zvani Pive, donio je poklončiće za djecu. Sjetili smo se da je 25. maj dan naše škole, tako smo se družili, okupljala sam djecu, željela sam da ih zaštitim od ružnih priča”, prisjetila se Čarapić, koja bila učiteljica.

Dodala je da se nakon izvjesnog vremena Šekarić pojavio u tom izbjeglištvu na Zlatiboru, sa majkom, te da su tada donijeli hranu i poklone. 

“Spremili smo da jedemo i pijemo, da ih spominjemo po dobru uvijek”, rekla je Čarapić, dodavši da je tada optuženi govorio da hoće da se vrati “svojoj braći u Goražde, svom gradu”.

Svjedokinja je dodala da joj je poznato da je Šekarić u Užicu (Srbija) boravio kod babe, dede i ujaka, koji su poslali poklone za izbjeglice. 

Odgovarajući na pitanja Mire Smajlović, predsjedavajuće Sudskog vijeća, svjedokinja je kazala da ne zna kada je Šekarić došao u Srbiju, te da joj, osim posjeta na Zlatiboru, nije poznato njegovo dalje kretanje. 

Tužilaštvo BiH tereti Šekarića da je, kao bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, učestvovao u napadu na selo Lozje – Kokino Selo (općina Goražde), te za ubistva, silovanje i fizičko zlostavljanje nesrpskih civila u Višegradu.

U optužnici se navodi da je zločine vršio od aprila 1992. godine i tokom 1993. godine.

Tužilac Seid Marušić pročitao je preciziranu optužnicu, nakon čega su Optužba i Odbrana navele da nemaju novih dokaza, te je konstatovano da je završen dokazni postupak.

Završnu riječ Optužba će iznijeti 26. januara.

Albina Sorguč


This post is also available in: English