Članak

Optuženom pozlilo, prekinuto suđenje

16. Decembra 2014.00:00
Prekinuto je saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Trnovu nakon što je pozlilo optuženom Mirku Bunozi.

This post is also available in: English

Nakon pružanja ljekarske pomoći, Bunoza je došao svijesti, ali Sudsko vijeće je odlučilo prekinuti svjedočenje  Radeta Ivanovića, koji je sa davanjem iskaza počeo 18. novembra.

Bunozin branilac Midhat Kočo je kazao da se radi o epileptičnom napadu. “Doktori su rekli da ne može danas nastaviti”, dodao je on.

Zajedno sa Bunozom, za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova sudi se Edhemu Godinjaku i Medarisu Šariću.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Prije prekida suđenja, svjedoka Ivanovića ispitivala je Vasvija Vidović, koja brani optuženog Šarića. Ona je osporavala svjedokovu tvrdnju kako je do podjele policije na bošnjačku i srpsku došlo 21. aprila 1992. godine, kada su bošnjački vojnici ubili mješovitu policijsku patrolu.

Svjedok je dodao da je nakon 21. aprila 1992. postao načelnik srpske policijske stanice u Trnovu. Vidović je iznijela tvrdnju kako je srpska policijska stanica tajno formirana još u martu 1992. godine.

“Nije to tačno”, odgovorio je Ivanović, koji je također negirao tvrdnju Odbrane da je bio uključen u formiranje srpske TO u Trnovu.

Nastavak ispitivanja Ivanovića zakazan je za 13. januar sljedeće godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English