Prijave zbog nedozvoljenog držanja oružja

11. Decembra 2014.03:06

Džana Brkanić
BIRN BiH
Sarajevo

Na ovom ročištu u spis je uloženo 67 materijalnih dokaza. Među njima su rješenja o određivanju pritvora za nekoliko osoba, na što je prigovor relevantnosti i zakonitosti uložila Odbrana drugooptuženog Fadila Čovića.

U spis su uvedene krivične prijave Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići protiv 253 osobe, zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Krivične prijave, koje su svaka za sebe bile predložene kao dokaz uz optužnicu, podignute su, između ostalih, protiv Branka Lojanice, Milorada Todorovića, Milovana Andrića, Mladena Goluba i drugih.

Na ovaj set dokaza Odbrana optuženog Nezira Kazića je istakla da u 22 slučaja nema potpisa na prijavama.

Za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Među materijalnim dokazima uvrštenim na ovom ročištu nalaze se i dokumenti koji se odnose na rad i djelovanje Odjeljenja za suzbijanje kriminaliteta SJB Hadžići, potom rješenja o puštanju određenih zatvorenika iz privremenog zatvora Tarčin, te ratni bilteni koji se odnose na period juni – novembar 1992.

Većina Odbrana je navela da nema formalnih prigovora na ove dokaze, ali da će se o njihovoj vrijednosti izjasniti u završnoj riječi.

Naredno ročište zakazano je 18. decembra.

    Katarina Janković