Članak

Ponovno pozivanje svjedoka na suđenju Jukiću

10. Decembra 2014.00:00
Na obnovljenom suđenju Željku Jukiću, optuženom za zločine počinjene 1993. na području Prozora, ponovno će biti saslušano deset svjedoka.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji održanoj pred obnovljeno suđenje, predsjedavajući Apelacionog vijeća Miloš Babić je rekao da je odbijen prijedlog Tužilaštva za reproduciranje iskaza svjedoka.

“Ovi svjedoci se moraju ponovno pozvati i saslušati. Njihovi iskazi za ovaj sud ne postoje… Ovo su procesni, pravni nedostatci prvostepene presude”, istakao je Babić.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu u osuđujućem dijelu, kojim je Jukić proglašen krivim da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u prisilnom nestanku pet civila, kao i zlostavljanju, pljačkanju i prisilnom premještanju stanovništva sa područja općine Prozor.

Tužiteljica Sanja Jukić na statusnoj konferenciji je predložila preslušavanje iskaza svjedoka, ocijenivši da bi ih ponovno pozivanje dodatno traumatiziralo.

Ovome se usprotivila braniteljica Irena Pehar, ukazavši na “nezakonito zastupanje Odbrane na šest ročišta, kada su saslušani ključni svjedoci”.

“Ne mogu se provoditi nikakvi dokazi, bilo bi na štetu optuženog”, istakla je Pehar.

Prema Odbrani, sporan je period prvostepenog postupka od 30. augusta 2012. do 22. januara 2013. jer je bivši branilac optuženog Zlatko Milavić bio izbrisan sa liste advokata.    

Pehar je predložila saslušanje dva dodatna svjedoka, koji su nakon prvostepene presude izrazili želju da budu svjedoci u ovom prednetu.  

Prema njenim riječima, jedan bi svjedočio na okolnosti postojanja sistematičnog napada, a drugi o mjestu na kojem se nalazio optuženi za vrijeme počinjenja krivičnog dijela.

Početak obnovljenog postupka će naknadno biti određen.

Povezani članci

Inela Kasapović


This post is also available in: English