Članak

Silovanja u Odžaku

2. Decembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku, pročitan je iskaz preminule svjedokinje u kojem stoji da su je u junu 1992. godine silovali Martin Barukčić i Marijan Brnjić.

This post is also available in: English

Ljubica Lešić je u iskazu koji je pročitao tužilac Miroslav Janjić kazala da su je Barukčić i Brnjić silovali nakon što je odvezli u noći 4. na 5. juni 1992. godine.

“Mene je Martin Barukčić odveo u kuću Jele Barukčić. Naredio je da ljubim krst, počeo me silovati. Govorio je da sam kurva, da nas treba pobiti. Silovanje je trajalo jedan sat”, navela je Lemeš u izjavi.

Ona je opisala kako se Marijan Brnjić “bacio na nju i udarao je šakom”.

“Marijan mi je rekao: ‘Neću te silovati kako su te drugi silovali.’ Počeo me silovati u analni otvor, nekoliko puta… Od udaraca i gađenja pala sam u nesvijest”, navela je svjedokinja.

Lešić je kazala da je Barukčića zvanog Martinac, te Brnjića zvanog Čavka poznavala odranije.

Svjedokinja je u iskazu navela da je u ranijim izjavama spominjala Iliju i Pavu Glavaša, ali da nije sigurna su je oni silovali.

Odbrana je istakla da Marijan Brnjić nije imao nadimak Čavka, te da se radi o potpuno drugom licu.

Barukčićeva Odbrana je kazala da bi svjedokinji, da je živa, postavljala pitanja koja se odnose na identitet optuženog, tvrdeći da njegov otac nije zidar, kako je svjedokinja nevela, te da nema bratu Jozu, što je svjedokinja također spomenula.

Osvrćući se na izjavu svjedokinje da ju je natjerao da ljubi krst koji je bio na lančiću, Barukčić je istaknuo da nikada u životu nije nosio lančić.

Odbrane Pave i Ilije Glavaša kazale su da bi svjedokinji da je živa također postavljali pitanja o identitetu optuženih.

“Mislim da je za ovaj predmet ključno utvrđivanje identiteta optuženih. Pitao bih je u vezi sa prepoznavanjem”, kazao je Senad Bilić, branilac Ilije Glavaša.

Tužilaštvo BiH tereti Marijana Brnjića, Martina Barukčića, te Pavu i Iliju Glavaša, bivše pripadnike 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da su žene srpske nacionalnosti silovali, tukli, zlostavljali, ponižavali i prijetili im.

Optužnica ih po pet tačaka tereti da su u ljeto 1992. sa različitih lokacija dovodili žrtve u kuće i druge objekte na području Odžaka.

Prije čitanja izjave svjedokinje, optuženi Marijan Brnjić je tražio da se prije vještačenja ne čita iskaz svjedokinje, tvrdeći da ga ona nije potpisala i da je uzet na nezakonit način.

Tužilac Janjić se nije protivio vještačenju, navodeći da je došlo do greške kada je napisano da je ona saslušavana u Tužilaštvu BiH, a ustvari je ispitivanje obavljeno u njenoj kući u Šamcu. Vijeće je prihvatilo čitanje iskaza.

Brnjić je također obavijestio Sudsko vijeće da štrajkuje glađu, dodavši da se radi o “montiranom postupku Tužilaštva BiH i Udruge općine Odžak protiv njega”, te pozvao predstavnike medija da ga posjete u KPZ Orašje.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. decembar.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English