Članak

Preminuo optuženi Rade Škorić

1. Decembra 2014.00:00
Nakon što je Sud BiH obaviješten o smrti optuženog Radeta Škorića, njegov postupak razdvojen je u odnosu na ostalu šestoricu optuženih za zločine počinjene u Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je saopštilo da je donijelo odluku o razdvajanju postupka, jer su informaciju o smrti optuženog Škorića dobili od advokata Fadila Abaza i optuženog Duška Maksimovića, koji je kazao da mu je bio na sahrani prije sedam dana u Laktašima.

Škoriću se sudilo zajedno sa Savom Tepićem, Dragoslavom Bojićem, Duškom Vujičićem, Duškom Maksimovićem, Radojkom Keverovićem i Ilijom Kurušićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima protiv Bošnjaka i Hrvata.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović, Škorić i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje ostaloj šestorici optuženih za zločine u Kotor-Varoši nastavljeno je svjedočenjem Zikreta Fifića, koji je kazao da je zarobljen 25. juna 1992. u zaseoku Kukavice, a potom prebačen i na druge lokacije.

“Pred kućom Zeba Stipe se pojavio Ilija iz Buče, kojem tada nisam znao prezime, i prozvao petoricu: ‘Esade Muminoviću, koji imaš brata u šumi, Samire Avdiću…’ i odveo ih ispod kuće Ante Zebe”, kazao je svjedok i dodao kako se potom čuo rafal.

Na fotografijama koje mu je predočilo Tužilaštvo, svjedok je prepoznao optuženog Iliju Kurušića, kao i Duška Vujičića i Duška Maksimovića. Na pitanje Odbrane Ilije Kurišića zašto u izjavi datoj 1992. nije spomenuo Iliju, svjedok je kazao da ne zna, nakon čega je Odbrana uložila prigovor na iskaz svjedoka.

Fifić je ispričao i da su zarobljeni muškarci tjerani ispred transportera da trče prema Kotor-Varoši, te da su zaustavljeni u krugu bolnice, gdje je Duško Maksimović udario Muharema Skopljaka u međunožje.

“U krugu bolnice sam poznao i Rajka Škorića. (…) Naredili su nam da čučnemo u kanal kod zgrade gdje se vadi krv. Duško Maksimović je nogama udarao koga je stigao. Mene ni tad nije”, izjavio je Fifić, dodavši da je Maksimović psovao i govorio da mu je na Kotoru ranjen brat.

On je kazao da su tu specijalci ubili Miralema Avdića, te Muharema Skopljaka, kojeg je lično odnio na gomilu ostalih mrtvih, među kojima je prepoznao svog zeta Ramiza i petoricu ranije izdvojenih pokraj kuće Stipe Zebe.

Prema Fifićevom iskazu, zarobljeni mještani Kukavica su potom odvedeni u zatvor iza zgrade opštinskog suda, gdje ga je na ulazu dva puta udario Duško Vujičić, kojeg je kao policajca poznavao od prije rata. On je naveo da je razmijenjen 19. jula 1992. godine.

Drugi svjedok na ovom ročištu, Adem Skopljak, kazao je da je također zarobljen u naselju Kukavice, te da su ga sa ostalim mještanima specijalci tukli u kanalu kod ambulante. On je naveo da je Dule Maksimović udario jednog njegovog komšiju, dok je “uzbuđenim glasom govorio da mu je brat ranjen”.

Svjedok Skopljak je kazao da mu je kod Doma zdravlja ubijen brat Muharem, te da je vidio da je pas specijalaca zaklao Tomu Budimira. On je također naveo da su tu muškarci prikliješteni bagerom uz zid, te da udaranje nije prestajalo.

Skopljak je ispričao da je u zgradi zatvora vidio specijalca Duleta, ali i Duleta Maksimovića, koji mu je kazao da mu je porodica na sigurnom. On nije mogao kazati ništa više o specijalcu Duletu.

Suđenje se nastavlja 8. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English