Članak

Ukinuta presuda Ragužima

12. Novembra 2014.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH djelimično je ukinulo presudu kojom su Veselko i Ivo Raguž oslobođeni krivice za zločin počinjen na području Stoca i Čapljine.

This post is also available in: English

“Presuda Suda BiH u odnosu na optuženog Ivu Raguža ukinuta je u cijelosti, a djelimično u odnosu na optuženog Veselka Raguža, te je u tom dijelu određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja”, saopšteno je iz Državnog suda.

Prvostepenom presudom iz januara ove godine, Raguži su oslobođeni optužbi za hapšenje i zatvaranje muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Stoca, preseljenje bošnjačkih žena i djece, te fizičko zlostavljanje i mučenje civila u Dretelju od početka jula do kraja augusta 1993. godine.

Veselku Ragužu se sudilo kao komandantu Četvrte brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a Ivi Ragužu kao pripadniku ove jedinice.

Na ovu presudu Tužilaštvo BiH se žalilo, zatraživši da se presuda ukine i održi pretres pred Apelacionim vijećem. Odbrane su tada zatražile potvrđivanje oslobađajuće presude.

Sud BiH je u saopštenju o ukidanju presude navelo da je dio presude koja se odnosi na Veselka Raguža potvrđen, ali zbog nedostupnosti optužnica i presuda nije jasno za koje je događaje on oslobođen.

Suđenje Ragužima počelo je u decembru 2011. godine.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English