Članak

Neostvarena jedina želja

10. Novembra 2014.00:00
Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je 25. maja 1992. godine u selu Rodića Brdo (općina Višegrad) vidjela osobu koju su drugi oslovljavali nadimkom “Goraždak”, a u sudnici ju je prepoznala kao optuženog.

This post is also available in: English

Mujesira Oprešić je ispričala da joj je Milan Lukić 25. maja 1992. godine odveo supruga, o čijoj sudbini nakon toga ništa ne zna.

“Po njega su došla dva auta. Goraždak je bio vani”, prisjetila se svjedokinja odvođenja muža.

Prema njenim riječima, Goraždak je bio viši od nje, imao je maskirnu uniformu i automat u ruci. U trenutku kada je Lukić izveo njenog muža, kako je kazala, Goraždak je ostao da nešto pita njenu kćerku.

Oprešić je pojasnila da 25. maj 1992. godine pamti jer joj je tada odveden suprug, te je zamolila Sudsko vijeće da nešto pita optuženog. Međutim, Sudsko vijeće joj to nije dozvolilo.

“To je jedina želja u mom životu. Zašto mi to ne dopustite? Nemam ja strpljenja više. Zašto mi to nećete da dozvolite? Ja znam da zna”, rekla je Oprešić uplakanim glasom.

Zoran Božić, član Sudskog vijeća u ovom postupku, kazao je svjedokinji da se radi o strogo formalnom postupku, gdje postoje pravila.

“Mi ne smijemo da odstupamo od pravila”, rekao je sudija Božić.

Nekoliko dana nakon odvođenja muža, ispričala je svjedokinja, odveden je i njen komšija Hamed Kustura, te napomenula da je tada vidjela Lukića i Goraždaka.

Dragan Šekarić, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, optužen je za učešće u napadu na selo Lozje, zvano Kokino Selo (općina Goražde), te za ubistva, silovanje i fizičko zlostavljanje nesrpskih civila u Višegradu. Optužen je da je zločine vršio od aprila 1992. i tokom 1993. godine. 

Svjedokinju Oprešić će Odbrana unakrsno ispitati na narednom ročištu, jer je Borislav Jamina, branilac optuženog, naveo da nije stigao da se konsultuje sa svojim branjenikom.

Optužba je na ovom suđenju pročitala iskaz Šabana Muratagića, svjedoka koji je preminuo.

Muratagić je iskaz dao istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 15. marta 2007. godine. On je tada kazao da je u junu 1992. godine bio zatvoren u jednom od hangara kasarne Uzamnica, gdje su, pored ostalih, dolazili Lukić i osoba za koju je saznao da se zove Drago Šekarić. Oni su, kako je naveo svjedok, tukli zatočenike nogama, rukama i palicama.  

Odbrana optuženog je rekla da bi ovog svjedoka, da je živ, pitali da opiše Dragu Šekarića, te od koga je saznao da se tako zove. Optuženi je kazao da bi ga pitao da li je on taj Drago Šekarić.

Haški tribunal je 2012. godine osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu, među kojima je i premlaćivanje bošnjačkih muškaraca u logoru Uzamnica. Lukić je bio optužen da je bio vođa paravojne jedinice “Osvetnici” ili “Beli orlovi”.

Nastavak suđenja zakazan je 26. novembra.

Albina Sorguč


This post is also available in: English