Članak

Interpol raspisao potjernicu za Đukićem

30. Oktobra 2014.00:00
Interpol je raspisao potjernicu za Novakom Đukićem radi služenja zatvorske kazne za zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji.

This post is also available in: English

Potjernica za Đukićem raspisana je na zahtjev Suda BiH. Đukić posjeduje državljanstvo Srbije, gdje se trenutno nalazi.

Đukić, koji je osuđen na 20 godina zatvora, nema namjeru da se vrati u BiH kako bi služio kaznu, rekao je ranije za BIRN Duško Tomić, jedan od njegovih branilaca.

On kaznu može služiti u Srbiji, koja je sa Bosnom i Hercegovinom 2010. godine potpisala sporazum prema kojem se pravosnažno osuđenim osobama onemogućava izbjegavanje izdržavanja kazne.

“Nakon lociranja osuđenog, preduzet će se daljnje mjere za izvršenje kazne zatvora, što uključuje i mogućnost slanja molbe pravosuđu Republike Srbije za preuzimanje izvršenja kazne zatvora”, ranije je saopćio Sud BiH.

Đukić je osuđen da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Iz zatvora je Đukić pušten početkom ove godine, nakon što je, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuta presuda kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora po Krivičnom zakonu BiH.

Nakon toga, Sud BiH je primijenio blaži zakon, odnosno krivični zakon bivše Jugoslavije, te mu kaznu smanjio za pet godina.

Amer Jahić


This post is also available in: English