Članak

Optuženi Tolić pomagao svjedoku

17. Oktobra 2014.00:00
Svjedok Odbrane Josipa Tolića, optuženog za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, ispričao je kako mu je optuženi tokom zatočeništva pomagao.

This post is also available in: English

Miloš Stanić je ispričao da je do maja 1992. godine živio u Novom Gradu, kada je zatočen u fiskulturnu salu srednje škole u Odžaku. Među stražarima u ovoj školi, kako je kazao, bio je i Josip Tolić.

“Mene je Josip Tolić sklanjao kad je trebala da bude neka frka, kad će doći neko. On kaže: ‘Hajde tamo popij sada pivo, ispuši cigaru’”, rekao je svjedok.

Na pitanje tužioca Milorada Barašina zbog čega ga je Tolić sklanjao, Stanić je pojasnio da su Tolićevi punac i punica bili kućni prijatelji njegove sestre.

Toliću se sudi da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Svjedok je ispričao da je iz Odžaka prebačen u školu u Novi Grad, gdje mu je Tolić, zajedno sa još dvojicom stražara, ponudio da pobjegne. Na pitanje da li je to nuđeno još nekome, svjedok je kazao da jeste jednom Luki.

Iz Novog Grada, svjedok je prebačen u Bosanski Brod, odakle je vođen na kopanje tranšeja.

“Ja sam najviše išao kopati tranšeje jer je bila bolja hrana. Dođe na vrata i kaže treba ići kopati i ja se prijavim dobrovoljno. Mnogi su išli zbog ishrane”, rekao je Stanić, dodavši da su se tranšeji kopali za vojsku.

Stanić je kazao da je u novembru 1992. godine razmijenjen uz pomoć Tolića.

“Do razmjene je došlo jer su Tolićevi punica i punac kućni prijatelji s mojom sestrom. On mi je rekao da idem na razmjenu”, kazao je on.

Suđenje se nastavlja 24. oktobra.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English