Članak

Naredne sedmice prvi svjedoci Rackovićeve Odbrane

8. Oktobra 2014.00:00
Odbrana Vitomira Rackovića, optuženog za zločine počinjene na području Višegrada, najavila je na statusnoj konferenciji pred Državnim sudom da će za izvođenje svojih dokaza trebati 13 radnih dana.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je saopćilo da je neposredno pred početak suđenja dobilo prijedlog dokaza, te da se ne može očitovati o njemu.
“Čini mi se da je previše svjedoka na iste okolnosti predloženo. To bi sigurno trebalo svesti na manju mjeru, ali to možemo i usput rješavati”, rekao je predsjedavajući sudija Zoran Božić.
Tužilaštvo BiH također je kazalo kako smatra da je na neke okolnosti predloženo previše svjedoka.
Odbrana je istaknula da ostaje kod svog prijedloga dokaza, za čije će izvođenje trebati 26 sati ili 13 radnih dana.
Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja 1992. do kraja augusta iste godine učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju.
Neke od nezakonito uhapšenih osoba, kako je navedeno u optužnici, nikada nisu nađene, a tijela pojedinih civila ekshumirana su 2000. godine na lokaciji “Slap” u Žepi.
Suđenje je počelo polovinom februara ove godine.
Prije statusne konferencije, na ovom suđenju je iskaz dala posljednja svjedokinja Tužilaštva BiH, čije je svjedočenje bilo zatvoreno za javnost.
Prvi svjedoci Odbrane Rackovića bit će saslušani u srijedu, 15. oktobra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English