Članak

Zatraženo Bonićevo izručenje iz Australije

2. Oktobra 2014.00:00
Krunoslav Bonić, koji je u BiH optužen za zločine počinjene na području Viteza, ostat će u pritvoru do kraja novembra, za kada je zakazano ročište za odlučivanje o kauciji.

This post is also available in: English

U Prekršajnom sudu u Kanberi (Australija) su kazali za BIRN Justice Report da je Bonić uhapšen zbog zahtjeva za izručenje, te da se trenutno nalazi u pritvoru.

Kako su naveli, nalog za njegovo izručenje dostavljen je u martu ove godine.

BiH je zatražila od pravosudnih organa Australije izručenje Krunoslava Bonića, optuženog za ratne zločine počinjene na području Viteza.

Optužnicu protiv Bonića Kantonalno tužilaštvo Srednjebosanskog kantona (SBK) podiglo je još 2006. zbog sumnje da je u aprilu 1993. počino zločin protiv civila bošnjačke nacionalnosti na području opštine Vitez.

Tužiteljica Sanja Hodžić je rekla da je ovu optužnicu potvrdio Kantonalni sud u Novom Travniku, te da su sva pitanja oko Bonićevog izručenja u nadležnosti tog suda.

Međutim, u ovom sudu, po čijem je nalogu 2006. godine raspisana međunarodna potjernica, već dva dana nisu u mogućnosti da daju bilo kakve informacije o Bonićevom izručenju.

Ročište za odlučivanje o kauciji zakazano je za 27. novembar.

Amer Jahić


This post is also available in: English