Članak

Preminuo nakon premlaćivanja

15. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala kako je čula da je njenog sina odveo Duško Vujičić, zajedno sa još jednom osobom.

This post is also available in: English

Šuhreta Zebić je kazala da je od supruga čula da joj je sin Edin, tada dvadesetšestogodišnjak, odveden iz kuće u julu 1992. godine u pratnji dvije uniformisane osobe u policijsku stanicu Kotor-Varoš.

“Sutradan je muž otišao da ga traži, a komšinica, čiji je muž bio isto tu zatvoren, rekla mu je da je Edin preminuo”, ispričala je Zebić, dodavši da se njen muž tada vratio kući, a da je ona sa mlađim sinom već par mjeseci bila u Banjoj Luci.

Ona je pojasnila kako joj je suprug kasnije rekao da su mu komšije kazale da je Duško Vujičić iz Čelinca, zajedno sa još jednom osobom, kojoj ne zna ime, odveo njenog sina. Dodala je kako je čula da joj je sin bio “polomljen od udaraca”.

Zebić je, odgovarajući na pitanje Odbrane Vujičića, kazala da je sa Nusretom Hadžimahovićem i Ahmetom Čirkićem razgovarala o onome što se desilo njenom sinu.

Za zločine u Kotor-Varoši, zajedno sa Duškom Vujičićem, optuženi su Duško Maksimović, Radojko Keverović, Savo Tepić, Dragoslav Bojić, Rado Škorić i Ilija Kurušić. Oni se terete da su 1992. godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća, te zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Husein Bilić, drugi svjedok na ovom ročištu, kazao je da je živio u Šipragama (općina Kotor-Varoš), te da je, kao rezervni podoficir i predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice, učestvovao u pregovorima sa Kriznim štabom Kotor-Varoši.

Bilić je rekao da je cilj sastanaka, na kojima je, između ostalog, učestvovao i optuženi Savo Tepić, kao prvi čovjek policije Kotor-Varoši, bio da se održi mir.

“Od muslimana se tražila predaja oružja. (…) Govorili su da će na ovom prostoru živjeti Srbi i oni koji žele biti takvi”, kazao je svjedok i dodao kako je Tepić prijetio muslimanima da ne rade ništa policajcima.

Bilić je ispričao da je u junu 1993. uhapšen, te da je odveden u logor “Tunjice”.

Na pitanje Odbrane prvooptuženog Save Tepića, on je kazao kako mu se sudilo za oružanu pobunu i da je dobio pet godina.

Odbrana Radojka Keverovića je konstatovala kako svjedočenje Bilića nema veze sa optuženima.

Suđenje se nastavlja 22. septembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English