Članak

Optuženi nije došao na izjašnjenje

3. Septembra 2014.00:00
Vitomir Popić, optužen za ratni zločin protiv čovječnosti počinjen na području Gacka, nije se pojavio pred Sudom BiH, gdje se trebao izjasniti o krivici.

This post is also available in: English

Pred Okružnim sudom u Doboju odgođeno je ročište o izjašnjavanju o krivici državljanina Hrvatske Marka Jazvića, optuženog za zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda 1992. godine.

Sudija za prethodno saslušanje Duško Ninković rekao je da Okružni sud nema dokaz da je optuženi primio poziv za ročište, zbog čega će mu biti ponovo upućen posredstvom Ministarstva pravde BiH.

“Optuženi je ranije primio optužnicu na koju je uložio prigovor koji je odbijen”, kazao je Ninković.

Jazvić je optužen da je krajem juna 1992. godine u selu Mala Brusnica, opština Bosanski Brod, u svojstvu pripadnika vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ili civilne policije, zajedno sa grupom policajaca, protivpravno uhapsio muškarce srpske nacionalnosti, uglavnom starije i vojno nesposobne osobe, nakon čega je zarobljena lica sproveo u sabirni logor “Tulek” u Bosanskom Brodu, gdje su bili izloženi zlostavljanju.

Na ročištu se nije pojavio ni njegov branilac Milenko Radonjić, koji je Okružnom sudu dostavio zahtjev za razrješenje uz obrazloženje “da nema nikakav kontakt sa optuženim i da se u takvoj situaciji ne može pripremiti odbrana”.

Sudija Ninković je rekao da to nije razlog za razrješenje branioca.

Novo ročište zakazano je za 6. septembar.

Povezani članci

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English