Članak

Obilježeno stradanje Bošnjaka na području Rogatice

15. Augusta 2014.00:00
Obilježavajući 22. godišnjicu stradanja Bošnjaka na području Rogatice, preživjeli su poručili da su nezadovoljni što pravosudne institucije ne rade brže na procesuiranju ovih zločina.

This post is also available in: English

Bivši logoraši i porodice stradalih posjetili su nekadašnja mjesta zatočenja u školi “Veljko Vlahović” i objektu “Rasadnik”, u kojima su tokom rata Bošnjaci s područja Rogatice bili zatvarani i mučeni. 

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” – koje je organizovalo ovo obilježavanje – rekla je da su u ovim objektima muškarci i žene bili teško zlostavljani i mučeni, a neki od njih i ubijeni.

“Poslali smo poruku Tužilaštvu BiH sa upitom kada će profunkcionisati sporazum sklopljen sa Srbijom po kojem bi trebalo početi procesuiranje zločina, s obzirom da mi znamo da je najveći broj onih koji su počinili ove zločine upravo u Srbiji”, kazala je Hasečić.

Dodala je kako su za zločine počinjene na području Rogatice do sada osuđene samo tri osobe, ali da to nisu bili najodgovorniji, te zbog toga žrtve traže brže procesuiranje ovih zločina.

“Još nam je sada teže, jer žrtve sve više umiru, vrijeme prolazi, a zločinci nisu odgovarali”, rekla je Hasečić.

Žrtve su najprije posjetile objekat nekadašnje srednje škole “Veljko Vlahović”, gdje su 1992. godine, kako je rekla Hasečić, počela zatvaranja bošnjačkog stanovništva i prva masovna silovanja djevojaka i žena. Nakon toga, žrtve su obišle i bivši logor “Rasadnik”.

Za zločine počinjene u Rogatici, Sud BiH je do sada pravosnažno osudio Radisava Ljubinca, Dragoja Paunovića i Stojana Perkovića, na ukupno 42 godine zatvora.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English