Članak

Udarci drvenom palicom

1. Jula 2014.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je na suđenju za zločine počinjene na Igmanu (općina Hadžići) kako je njega i ostale zatvorenike Nedžad Hodžić udarao drvenom palicom.

This post is also available in: English

“Uđe i kaže: ‘Ustaj gore’, pita: ‘Da li ste dobro?’, a kada su rekli da nisu, rekao im je: ‘Nećete ni biti’ (…) Udarao je palijom po glavi, bubrezima…”, prisjetio se Goran Varagić.

Svjedok je na pitanje Odbrane pojasnio da su tada s njim bili izvjesni Deba, Pile i ženska osoba po imenu Sabina, ali da ga je Hodžić najviše udarao.   

“Okreneš glavu zidu i ne znaš ko te udara (…) Jesam vidio dobro ko me udara”, kazao je svjedok.

On je dodao da je u 90 posto slučajeva zlostavljan prilikom kopanja rovova.

Svjedok Varagić je ispričao da je za Hodžićevo ime čuo na Igmanu od drugih vojnika, te da je čuo da su ga zvali “Nećko”. Potvrdio je da je Hodžića prepoznao na osnovu fotografije koju mu je prezentovala tužiteljica Vesna Budimir u Chicagu.

On je precizirao da je Hodžića prepoznao po ožiljku na glavi. Odbrana mu je prezentovala fotografiju, a svjedok je potvrdio da je to jedina fotografija koja mu je pokazana kako bi izvršio prepoznavanje.

“Ova ti slika nije najbolja”, rekao je svjedok, te je na pitanje gdje na fotografiji vidi ožiljak odgovorio da ga ne vidi.

Svjedok je naveo da je Hodžić, kada ga je prvi put vidio, imao ožiljak na lijevoj strani, preko čela prema sljepoočnicama.

Varagić se prisjetio kako ga je Hodžić jedne prilike optužio da je htio bježati, te ga odveo iza hotela “Mrazište” i udarao šakama.

Kada se, kako je dodao, umorio, Hodžić mu je naredio da se tuče s Mladenom Borovićem, a potom im je naredio da igraju ruski rulet.

Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu zvanom Struja, nekadašnjim vojnicima jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), sudi se za zločine na planini Igman počinjene 1993. godine. 

Svjedok je naveo da mu je Dragan Vuković kazao da je “Struja uzeo nož i odsjekao mu uho”, te da je vidio da mu je odsječeno pola uha. On je rekao da ga je Struja sa još dvije osobe tukao patikama.

“Struja je bio vojnik Armije… čuo sam da je porijeklom iz Gacka”, kazao je svjedok.

Varagić je rekao da prije nekoliko godina nije na fotografijama prepoznao Struju.

Salčinov branilac Kerim Čelik istaknuo je da, iako je svjedok davao više izjava, nije spominjao da ga je Struja maltretirao, osim u izjavi koju je dao tužiteljici u Chicagu, te da u toj izjavi nije navedeno da je vršeno prepoznavanje Struje.

Suđenje se nastavlja 28. augusta.

Albina Sorguč


This post is also available in: English