Članak

Istraživanje gubitaka na području Bihaća

27. Juna 2014.00:00
Udruženje žrtava i svjedoka genocida ove godine će realizirati pilot projekat pod nazivom “Istraživanja/utvrđivanja materijalne i ljudske štete u periodu 1992-1995 godine na području općine Bihać”.

This post is also available in: English

Tim povodom je u Bihaću potpisan Memorandum o stručnoj saradnji na projektu između Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Hrvatske.

“Cilj projekta je da na prostoru općine Bihać pokušamo ustanoviti ukupne gubitke u ljudskom i materijalnom smislu u periodu između 1992. i 1995. godine. U proteklih šest mjeseci, od kada traje projekat, vidljivo je da je gubitak ogroman”, kazao je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

On je dodao da će pomoć u istraživanju pružiti Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar, koji posjeduje dokumentaciju u vezi sa upravo ovim područjem.

U okviru projekta bit će prikupljeni podaci o tjelesnim oštećenjima, obliku i posljedicama izvršenog zločina, prognanicima i izbjeglicama, te ratnim migracijama stanovništva.

Osim toga, istražit će se materijalni gubici na pokretnoj i nepokretnoj imovini stanovništva, javnih institucija, preduzeća i infrastrukture.

Obučeni anketari će od 1. jula obilaziti sva domaćinstva na području ove općine i taj posao bi trebao biti okončan krajem septembra.

Saradnja Udruženja žrtava genocida i Hrvatskog dokumentacijsko-memorijalnog centra Domovinskog rata bit će nastavljena u septembru, na projektu utvrđivanja stradanja stanovnika Prijedora.

“Zajednički ćemo raditi na projektu Tomašica, odnosno istraživanju teškog zločina počinjenog na području prijedorske općine. U centru imamo više od 200 iskaza Bošnjaka i Hrvata koji su prognani u tom razdoblju i koji su utočište našli u Hrvatskoj”, kazao je Ante Nazor, direktor Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra.

Dženita Duraković


This post is also available in: English