Članak

Novaku Đukiću smanjena kazna za pet godina

19. Juna 2014.00:00
Sud BiH je Novaku Đukiću izrekao maksimalnih 20 godina zatvora za zločine počinjene na Tuzlanskoj kapiji, primjenjujući blaži zakon – Krivični zakon bivše Jugoslavije.

This post is also available in: English

Đukiću je kazna smanjena za pet godina u odnosu na presudu kojom je 2010. osuđen po Krivičnom zakonu BiH.

Sud BiH je Đukića iz zatvora pustio u februaru ove godine, nakon što je Ustavni sud BiH zaključio da je u njegovom slučaju trebao biti primijenjen blaži zakon.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Zbog pogrešne primjene zakona, do sada su ukinute pravosnažne presude šesnaestorici osuđenih za ratne zločine.

Preostalo je da Sud BiH još donese odluku po zahtjevu Abduladhima Maktoufa, koji je izdržao petogodišnju zatvorsku kaznu za zločin počinjen u Travniku, a potom je protjeran iz BiH.  

Ročište u ovom predmetu zakazano je za 1. juli.   

Do ukidanja ovih presuda je došlo nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, rješavajući žalbe Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića, odlučio da je Sud BiH trebao primijeniti zakon koji je blaži za počinioca. Ustavni sud BiH se rukovodio ovom praksom u drugim slučajevima.

Amer Jahić


This post is also available in: English