Članak

Potrebno veće zalaganje za prava žrtava seksualnog nasilja

12. Juna 2014.00:00
Za žene žrtve seksualnog zlostavljanja neophodno je postojanje jedinstvene zakonske regulative u čijem će fokusu biti žene i ostvarivanje njihovih prava, istaknuto je na konferenciji u Sarajevu.

This post is also available in: English

Na konferenciji pod nazivom “Obaveze BiH prema ženama koje su preživjele ratna silovanja, seksualno zlostavljanje i druge oblike torture” istaknuto je kako je ženama koje su preživjele ratno seksualno nasilje potrebno materijalno obeštećenje i postojanje minimuma zakonske regulative.

Učesnici konferencije su napomenuli kako u BiH još uvijek ne postoji jedinstvena zakonska regulativa koja se bavi pravima ovih žrtava.

“U BiH su tri odvojena pravna sistema koja, svaki na svoj način, regulišu pitanja prava žrtava seksualnog nasilja… Najveći problem je direktna pomoć žrtvama. Nema dovoljno informacija o institucijama koje postoje i nema koordinacije između zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija koje pružaju pomoć”, rekla je Saliha Đuderija, savjetnica ministra za ljudska prava i izbjeglice u BiH.

Na konferenciji je naglašeno i kako je neophodno da žene dobiju širi prostor u društvenoj zajednici, mjesto gdje mogu da kažu ono što ih tišti, te da na taj način izađu iz izolacije i prevaziđu stid.

Teufika Ibrahimefendić, terapeutkinja iz organizacije “Vive žene” koja radi sa žrtvama seksualnog nasilja, rekla je kako je samo jedan dio tih žena zatražio pomoć stručnjaka.

“Veliki dio žena još uvijek nije progovorio, a najčešći način njihovog nošenja s traumom jeste da šute o tome”, kazala je Ibrahimefendić.

Učesnici su istaknuli kako je neophodno da se o ratnom seksualnom nasilju govori kao rodnom, a ne kao etničkom ili nacionalnom.

Također je naglašeno kako nije dopustivo samo s vremena na vrijeme baviti se ženama koje su preživjele ovu traumu, jer će time žrtve izgubiti povjerenje u institucije koje im na takav način pružaju pomoć.

Konferenciju je organizovao “Forum žena” iz Bratunca, zajedno s još šest organizacija koje su pokrenule projekat “Ženski sud”.

Prije početka konferencije predstavljen je projekat “Ženski sud BiH – Zalaganje za prava preživjelih ratna silovanja”, a Stanojka Tešić, članica projekta, istaknula je kako je do sada diljem svijeta održano 40 “ženskih sudova” koji su se bavili različitim oblicima nasilja.

“Tema za koju smo se odlučili da se bavimo u BiH jeste ratno silovanje. ‘Ženski sud’ će se zalagati za prava silovanih žena koje su i danas, nakon rata, obespravljene”, rekla je Tešić.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English