Članak

Mladićeva saznanja o Batkovim zločinima

22. Maja 2014.00:00
Haško suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom svjedoka Odbrane Branka Radana, koji je potvrdio da su nad Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskom naselju Grbavica tokom rata u BiH počinjeni zločini, ali je negirao da su ih srpske vlasti protjerivale.

This post is also available in: English

Radan, koji je tokom 1992. i 1993. godine bio predsjednik vlade Srpske opštine Novo Sarajevo, posvjedočio je da je vlastima na Grbavici “veliki problem” pričinjavala grupa od “devet ljudi koji su došli sa strane” – na čelu sa Veselinom Vlahovićem zvanim Batko – koja je činila zločine.

“Nismo im davali podršku. Željeli smo da ih na svaki način udaljimo s naše teritorije i to smo na kraju uspjeli, u saradnji s vojnom i civilnom policijom”, kazao je svjedok.  

On, međutim, nije mogao odgovoriti na pitanje kada je Vlahovićeva grupa otjerana iz naselja.

“Glavni akter, Batko – o čijim se zločinima zna – uklonjen je 1992. ili 1993. s naše teritorije. Poslije se vratio, pa je konačno uklonjen”, izjavio je svjedok, objašnjavajući da je u martu 1993. on napustio položaj predsjednika opštinske vlade.

Radan je tvrdio i da “kriminalci uopšte nisu bili dio sistema – samo su nosili uniforme, ali nisu bili uvezani u jedinice”.

On je dodao da je oko 300 građana nesrpske nacionalnosti krajem septembra 1992. napustilo Grbavicu i preko Miljacke prešlo u dio grada pod muslimanskom kontrolom. Tvrdio je, međutim, da to nije bio progon i da su Bošnjaci otišli da bi “bili bezbjedniji”, budući da su na Grbavici živjeli u kućama na prvoj liniji fronta.

“Komšije su se dogovorile da – pošto nisu mogli izdržati vatru na prvoj liniji – pređu preko mosta.To je bio gest dobre volje, niko njih nije protjerao. Vlast nije učestvovala u tom dogovoru”, kazao je Radan.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za terorisanje građana Sarajeva, genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sud BiH je osudio Veselina Vlahovića prošle godine na 45 godina zatvora zbog zločina počinjenih na Grbavici.

Tužiteljka Camille Bibles je svjedoka Radana tokom unakrsnog ispitivanja suočila sa tvrdnjom da su vlasti Republike Srpske znale za zločine Vlahovića na Grbavici, ali da nisu ništa učinile da ih spriječe i kazne. “Moguće je da su znali, ali ja nisam znao da su znali”, odgovorio je Radan.

Citirajući ratne zapise generala Mladića iz jula 1992. godine, tužiteljka je svjedoku sugerisala i da je komandant VRS-a “znao da Batko teroriše Grbavicu”. “Vjerovatno je znao, zato što je potekla naša inicijativa da se on skloni”, glasio je Radanov odgovor.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u petak, 23. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English