Članak

Vodič za podršku svjedocima

19. Maja 2014.00:00
Vodič za podršku svjedocima u sudskim postupcima procesuiranja ratnih zločina, koji je promovisan na konferenciji u Sarajevu, trebalo bi da pomogne žrtvama u krivičnom postupku i da im objasni šta ih sve čeka nakon što budu pozvani da svjedoče.

This post is also available in: English

Advokat Kadrija Kolić, koji je sudjelovao u pisanju ovog vodiča, istakao je kako je pozicija žrtve u društvu kompleksna, jer su to osobe koje su iz rata izašle s traumama.

“Morate imati snagu da tokom svjedočenja pretočite činjenice onoga što ste preživjeli u sudsku presudu. Vodič je praktičan, jer će žrtvama približiti šta ih u svakoj fazi čeka i kome se mogu obratiti za pomoć”, poručio je Kolić.
Na konferenciji koju je organizovala Fondacija za lokalnu demokratiju, nakon promocije Vodiča potpisan je Memorandum o razumijevanju članica neformalne mreže za podršku svjedocima.
Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije, kazala je kako je 19 nevladinih organizacija dio Mreže za podršku svjedocima.
Među nevladinim organizacijama su Balkanska istraživačka mreža (BIRN), TRIAL, Vive žene, Medica, Helsinški odobor za ljudska prava RS-a te udruženja žrtava.
Amer Homarac, pravni savjetnik Fondacije, rekao je kako se u Vodiču nalaze sve informacije o nevladinim organizacijama koje su članice Mreže a koje pružaju različite vidove podrške i pomoći ženama žrtvama rata. 
“Neke od tih organizacija pružaju psihološku, neke pravnu i psihološku pomoć, a neke se bave zagovaranjem”, kazao je Homarac.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English