Članak

Otvoren Muzej logoraša u Brčkom

8. Maja 2014.00:00
U jednom od hangara nekadašnjeg logora “Luka” u Brčkom otvorena je spomen-soba na žrtve torture od 1992. do 1995. godine.

This post is also available in: English

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković je istakao da će u ovom prvom Muzeju logoraša otvorenom u Brčkom biti izloženi dokumenti, eksponati i fotografije logoraša iz cijele BiH i svih nacionalnosti.

On je naveo da će uskoro ovakav muzej biti otvoren i u Sarajevu, s ciljem da se priča o zločinima ne zaboravi.

“Sve je manje živih svjedoka koji mogu svjedočiti o zločinima. Druga stvar koja se pojavljuje kao problem jeste strah kod svjedoka koji se moraju vratiti u prijeratna mjesta življenja. Realno je i to da su zločinci danas više zaštićeni nego same žrtve, odnosno svjedoci”, kazao je Mešković.

Adila Suljević iz Brčkog je u logor “Luka” dovedena kada je imala 25 godina.

“Do samog dovođenja u logor bila sam izvođena tri puta na strijeljanje. Kad sam dovedena, četiri dana sam provela bez jela i pića. Neka velika sreća je bila da sam izašla 9. maja, i to je drugi dan mog rođenja”, rekla je Suljević.

Za Midhata Hadžajlića, koji je više od mjesec dana bio zatočen u hangarima ovog logora, otvaranje spomen-sobe veliki je korak u otimanju od zaborava jednog perioda koji je za mnoge bio pun patnje, a koji mnogi nisu ni preživjeli.

“Čovjeku je vrlo teško da se sjeća toga. Svaki dan i svaku noć je bila tuča. Ovo će za nas biti muzej u pravom smislu, jer ćemo sad neka dokumenta koja još nisu izložena moći predstaviti javnosti”, kazao je Hadžajlić.

Džafer Deronjić je početkom rata zarobljen u Brčkom i narednih nekoliko mjeseci, kako je kazao, prošao je golgotu logora “Luka” i Batkovića.

On je zadovoljan otvaranjem prvog muzeja logoraša u BiH, ali je ukazao na sporost pravosudnih institucija u BiH u procesuiranju ratnih zločina i privođenju odgovornih licu pravde.

“U hangaru sam bio zatvoren 27 dana. Izvođen sam na strijeljanje, preživio sam sve to. Kroz ‘Luku’ je prošlo negdje oko 3.500 hiljade logoraša, ali je do sada samo pet njih osuđeno, i to je žalosno. Izgleda da je Tužilaštvu u interesu da nas što više umre, da nema ko svjedočiti”, istakao je Deronjić.

Otvaranje prve spomen-sobe Muzeja logoraša u Brčkom u okviru Dana logoraša u BiH pomogli su Vlada i Skupština Distrikta.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English