Članak

Vojna policija privodila građane

29. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Sarajevu, Odbrana Ramiza Avdovića je uložila materijalne dokaze kojima želi dokazati kako je Vojna policija Teritorijalne odbrane Republike BiH (TO RBiH) 1992. godine privodila građane Sarajeva i imala ovlaštenje da

This post is also available in: English

ih pušta.

Advokat Mirza Kovač je rekao kako ulaganjem dvadesetak materijalnih dokaza o privođenju građana u “centralno sabiralište” Odbrana optuženog Avdovića želi dokazati da je TO RBiH, odnosno Vojna policija, privodila građane i nakon ispitivanja ih puštala.

Također su uloženi i materijalni dokazi kojima Odbrana dokazuje kako je Ismet Bajramović, starješina Vojne policije, određivao pritvor građanima srpske nacionalnosti. Bajramović je 2008. godine pronađen mrtav u Sarajevu.

“Ovim treba Tužilaštvo da se pozabavi. Kako je moguće da neka osoba, recimo, bude u pritvoru od 15. maja 1992. a krivična prijava se piše 26. jula”, kazao je Kovač.

Tužilaštvo je uložilo prigovor zakonitosti zbog toga što, kako je rekao tužilac Dževad Muradbegović, Vojna policija nije u julu 1992. godine bila ovlaštena za određivanje pritvora.

Ramizu Avdoviću se, zajedno sa Iulian-Nicolaeom Vintilom, sudi za zločine počinjene u “Viktor Bubnju” i Centralnom zatvoru u Sarajevu. Oni su optuženi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Suđenje se nastavlja 21. maja.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English