Članak

Udarci optuženog Hodžića

24. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na planini Igman (općina Hadžići), svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako ga je optuženi Nedžad Hodžić tukao dok je bio zatočen 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Miladin Borović je kazao kako je u maju 1992. godine odveden u “Silos”, gdje je proveo sedam mjeseci. Tamo se, kako kaže, prvi put susreo sa optuženim Nedžadom Hodžićem.
“Bio je Spasovdan, rekli su nam da složimo stvari. Onda su ušli vojnici i tada sam vidio Nedžada Hodžića, Nihada i Mesara. Hodžić me tukao puškom, a to on dobro zna”, kazao je Borović.
Nakon “Silosa” Borović je, kako je rekao, prebačen u kasarnu u “Krupu”, a potom na planinu Igman. Nakon nekoliko dana, prema riječima svjedoka, ponovo je došao Hodžić i počeo tući zatočenike.
“Uzeo je palicu od stola i počeo nas tući. Šest ili sedam dana nakon toga nismo mogli ustati s betona”, prisjetio se svjedok.
Borović – koji je iz Melbournea (Australija) svjedočio putem videolinka – prisjetio se i marta 1993. godine, kada je njega i još jednog zatočenika optuženi Hodžić pretukao ispred hotela “Mrazište” na planini Igman.
“Došli smo sa kopanja. Hodžić je izvadio pištolj i rekao meni i Goranu da pucamo jedan u drugog. Ja sam to odbio i on me je tukao. Goran je pritisnuo okidač, ali pištolj nije opalio. Hodžić je Gorana pretukao toliko da je mokrio krv”, kazao je svjedok.
Borović je ispričao da je jednog dana iz ćelije Hodžić izveo Jadranka Glavaša da ide na razmjenu. Drugi dan pronašli su mrtvog Glavaša u ćeliji u kojoj se nalazio Dragan Vuković.
“Imao je smrskanu glavu i slomljenu kičmu. Hodžić je kazao kako je ubijen zato što njegov brat ubija po Ilidži ljude”, rekao je svjedok. Na pitanje Odbrane, svjedok je odgovorio kako nije vidio da je to uradio Hodžić.
Svjedok je opisao Hodžićev fizički izgled u to vrijeme, rekavši da je imao crnu kovrdžavu kosu, ožiljak, te da je imao oko 25 ili 26 godina i 175 centimetara visine.
Nedžla Šehić, braniteljica optuženog Hodžića, kazala je kako se “očito radi o zamjeni identiteta, te da je svjedočenje ovog svjedoka nevjerodostojno”.
Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu zvanom Struja, nekadašnjim vojnicima jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), sudi se za zločine na planini Igman počinjene 1993. godine. 
Borović je rekao da je jednog dana vidio kako je “Struja odsjekao uho” Draganu Vukoviću.
“Uzeo je nož, skočio mu za vrat, a Dragan je počeo vrištati. Odsjekao mu je uho, a ostali vojnici su dobacivali da odsiječe i drugo, da bude isto”, kazao je svjedok.
Nastavak suđenja je 30. aprila.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English