Članak

Uhapšeni osumnjičeni za zločin u Odžaku

21. Aprila 2014.00:00
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile ratni zločin na području Odžaka tokom 1992. godine.

This post is also available in: English

Marijan Brnjić, Ilija Glavaš i Pavo Glavaš, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sumnjiče se za učešće u zločinima nad civilima srpske nacionalnosti.

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, Brnjić te Ilija i Pavo Glavaš se sumnjiče da su, kao pripadnici 102. brigade HVO-a Odžak, od juna do avgusta 1992. godine na području općine Odžak počinili zločine, uključujući silovanje više žena srpske nacionalnosti.

U nastavku akcije, službenici SIPA-e su uhapsili i Martina Barukčića zbog sumnje da je 1992. počinio zločin protiv civilnog stanovništva nad žrtvama srpske nacionalnosti na području ove općine. 

“Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije SIPA-e, gdje će nad istim biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predat Tužilaštvu BiH”, saopšteno je iz SIPA-e

Osumnjičeni su predati u Tužilaštvo BiH, gdje će biti saslušani, a nakon toga će biti odlučeno da li će Optužba zatražiti određivanje mjera pritvora.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English