Članak

Vještačenje bez pregleda

18. Marta 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, vještak medicinske struke je kazao da svjedokinja Stana Kekić nije sposobna da dođe na sud i svjedoči.

This post is also available in: English

Neuropsihijatar Omer Ćemalović nalaz i mišljenje sačinio je po nalogu Tužilaštva BiH u novembru 2013. na osnovu medicinske dokumentacije Psihičkog centra Istočno Sarajevo.

Prema Ćemalovićevim riječima, svjedokinja Kekić, koja sada ima 85 godina, 2009. je imala moždani udar, zbog čega joj je oduzeta desna strana tijela, a pored toga ima problema sa povišenim pritiskom i izvađen joj je jedan bubreg.

“Logično je da je zbog same životne dobi došlo do propadanja psihičkih funkcija. Učestvovanje u sudskom postupku bi se na ovog pacijenta odrazilo negativno i moglo bi doći do pogoršanja zdravstvenog stanja”, izjavio je Ćemalović.

On je kazao da bez pregleda ne može tvrditi da li bi svjedokinja Kekić razumijela pitanja, ali je, na osnovu dokumentacije, sigurno da ne može pratiti suđenje.

Odbrana Ramiza Avdovića je istakla da se ne slaže sa nalazom ovog vještaka, dok Odbrana drugooptuženog Iulian-Nicolaea Vintile nalaz smatra “promašenim”, u prvom redu zbog toga što vještak nije izvršio pregled.

Sud je donio odluku da vještak izvrši pregled svjedokinje Stane Kekić i na osnovu toga sastavi novi nalaz.

Avdović i Vintila su optuženi za zločine počinjene u “Viktor Bubnju” i Centralnom zatvoru u Sarajevu. Oni se terete da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Na ovom ročištu je uloženo sedam materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, čime je Tužilaštvo do sada uložilo 242 dokumenta u spis.

Suđenje se nastavlja 28. marta.

Džana Brkanić


This post is also available in: English