Članak

Bojadžić nije pred napad bio u Parsovićima

24. Februara 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), svjedok Odbrane je izjavio da Nihada Bojadžića nije vidio u mjestu Parsovići, gdje su vojnici Armije BiH (ABiH) bili prije akcije na Trusinu.

This post is also available in: English

Svjedok Ilijas Mustafić je naveo da je optužene Bojadžića i Zulfikara Ališpagu upoznao prije zločina u Trusini počinjenog 16. aprila 1993. godine, odnosno kada se “radila deblokada Sarajeva”. 

Tužiteljica Vesna Budimir je konstatovala da to što svjedok u Parsovićima nije vidio Bojadžića, tadašnjeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” ABiH, ne znači da on nije bio tamo. 

“Da je bio, trebao bih znati”, odgovorio je Mustafić, koji je svjedočio na poziv Bojadžićeve Odbrane.

Svjedok je kazao da je bio pomoćnik komandanta za logistiku u bataljonu 45. brigade sa sjedištem u školi u Parsovićima. On se prisjetio kako je, prije napada na Trusinu, u večernjim satima stigla grupa pripadnika odreda “Zulfikar”.

“Meni se obratio vojnik koji je djelovao uticajno i autoritativno. On je tražio da obezbijedimo hranu i smještaj. Kasnije se ispostavilo da je to bio komandir Samko, rahmetli”, rekao je svjedok. 

Mustafić je naveo da Bojadžića nije vidio na dan kada je izveden napad na Trusinu, gdje je, prema optužnici, ubijeno 18 civila i četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zajedno s Bojadžićem i Ališpagom, za zločine u Trusini sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, nekadašnjim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku 45. brigade ABiH.

U službenoj zabilješci Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je navedeno da je svjedok od magacinera čuo da su došli pripadnici odreda “Zulfikar”.

Mustafić, vjerski službenik u penziji, negirao je navode tužiteljice da je osuđen zbog krivičnog udjela uvrede. “To mi je novo”, kazao je on.

Aziz Mušanović, drugi svjedok Bojadžićeve Odbrane, ispričao je da se kao vezista priključio odredu “Zulfikar” u septembru 1993. godine, te dodao: “Zatekao sam katastrofalno stanje sistema veze.”

On je rekao da je komandni kadar koristio stare “motorole” za koje smatra da se nisu mogle koristiti za komandovanje iz daljine na području Trusine, jer se radi o brdovitom i šumskom predjelu.

Bojadžić je optužen da je, sa uzvišenja iznad Trusine, sredstvom veze rukovodio akcijom izdajući naređenja podređenim vojnicima.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Budimir, svjedok je kazao da ne zna kakve su “motorole” u odredu bile na dan kada je počinjen zločin u Trusini.

Suđenje se nastavlja idućeg ponedjeljka, 3. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English