Članak

Pucao neko iz grupe

21. Januara 2014.00:00
Na suđenju Edinu Džeki, svjedok Odbrane je rekao da nije vidio ko je iz grupe vojnika pucao u bračni par Iliju i Anđu Ivanković u selu Trusina kod Konjica.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok U-4 je naveo da je u grupi vojnika bila i žena, a od mještana je čuo da je oslovljavana nadimkom Zolja. Prisjetio se da je prvo ubijen Ilija, a potom njegova supruga, nakon što je “počela kukati i govoriti u smislu da ubiju i nju”.

“Nisam mogao vidjeti ko je opalio”, rekao je svjedok.

Odbrana je pročitala dio iz službene zabilješke Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) iz 2010. godine u kojem je navedeno da je vidio kada je žena, koja je bila u grupi vojnika, ubila Iliju, te da je potom ubijena i supruga Anđa.

“Možda sam rekao, ali se ne sjećam”, kazao je svjedok, te dodao da ostavlja mogućnost da je to izjavio.

Tužilaštvo BiH tereti Džeku, bivšeg vojnika jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), da je 16. aprila 1993. godine ubio bračni par u Trusini.

Na teret mu je stavljeno i da je ubio jednu staricu, kao i da je po okončanju napada ABiH na Trusinu sa drugim saborcima učestvovao u strijeljanju tri civila i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tužiteljica Vesna Ilić je navela da je svjedok u dvije izjave date Tužilaštvu BiH 2012. i 2013. godine kazao da nije vidio ko je iz grupe vojnika ubio bračni par.

“Ja vam kažem da sam čuo da je Zolja pobila”, rekao je svjedok, te dodao da ta saznanja potječu od mještana Trusine.

Protiv Džeke je svjedočila Rasema Handanović zvana Zolja, ustvrdivši da je Džeko ubio stariji bračni par.

Handanović, bivša pripadnica jedinice “Zulfikar”, priznala je krivicu za učešće u strijeljanju tri civila i tri vojnika HVO-a, te je osuđena na pet i po godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 4. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English