Članak

Istraživanje ratne štete u Bihaću

16. Januara 2014.00:00
U narednoj godini, Udruženje žrtava i svjedoka genocida će obaviti istraživanje o broju ubijenih osoba i nastaloj materijalnoj šteti tokom rata u BiH na području općine Bihać.

This post is also available in: English

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, rekao je kako je cilj projekta “Istraživanje materijalne i ljudske štete nastale u periodu 1992.-1995. na području općine Bihać” da se utvrdi koliko je izgubila ova općina tokom rata u BiH.

“Ovim istraživanjem želimo stvoriti preduvjete za proširenje projekta na cijelu BiH, kako bi vidjeli koliko smo izgubili u odnosu na drugu državu bivše Jugoslavije koja nije bila u ratu. Cilj istraživanja jeste vrijednosno utvrditi ratne štete ljudskih i materijalnih gubitaka, te neizravnih gubitaka koji se prije svega odnose na izgubljene stope privrednog rasta. Želimo izvršiti komparaciju Bihaća u odnosu na sličnu općinu koja je 1992. godine bila na približno istom nivou privrednog rasta, a koja nije prošla ratna stradanja”, kazao je Tahirović.

On je dodao da će tokom projekta biti popisani svi podaci o tjelesnim oštećenjima, obliku i posljedicama počinjenih ratnih zločina, prognanicima i izbjeglicama, te ratnim migracijama stanovništva na području Bihaća.

Kada su u pitanju materijalni gubici, kako je rekao Tahirović, na pokretnoj i nepokretnoj imovini istražit će se posljedice štete na javnim institucijama, preduzećima i infrastrukturi.

Smail Toromanović, savjetnik općinskog načelnika Bihaća, kazao je da će lokalne vlasti podržati ovaj projekat i dostaviti sve potrebne informacije.

“Ovo je izuzetno važno istraživanje za Bihać jer ćemo konačno u jednom validnom dokumentu dobiti sve podatke o posljedicama ratnih dejstava, a koji će pokazati koliki su ljudski i materijalni gubici za vrijeme napada na Bihać”, kazao je Toromanović.

Dženita Duraković


This post is also available in: English