Članak

Nastavak suđenja Karadžiću nakon pauze

15. Januara 2014.00:00
Nakon novogodišnje pauze, suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom biće nastavljeno u četvrtak iskazima novih svjedoka Odbrane.

This post is also available in: English

Optužnica tereti Karadžića za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić je do sada pred sudije izveo 209 svjedoka Odbrane. Među onima koji će, kako je najavljeno, svjedočiti ove sedmice jeste i Prvoslav Davinić, koji je 2004. i 2005. godine bio ministar odbrane Srbije i Crne Gore.

Davinić, koji je tokom rata u BiH bio zvaničnik u organu Ujedinjenih nacija (UN) za globalno razoružavanje u New Yorku, svjedočiće da mu je Karadžić, tokom susreta na Palama u prvoj polovini 1996. godine, rekao da Vojska Republike Srpske (VRS) nije ispalila minobacačku granatu koja je 28. avgusta 1995. na sarajevskoj pijaci Markale ubila 43 i ranila više od 75 građana.

U Odbranu Karadžića bi, krajem februara, trebalo da svjedoči i bivši komandant VRS-a Ratko Mladić, kojem se u odvojenom postupku sudi za genocid i druge zločine u BiH. Budući da je Mladić odbio da dobrovoljno svjedoči, Sudsko vijeće ga je na davanje iskaza obavezalo posebnim nalogom.

Mladićeva Odbrana je zatražila da ta odluka bude preispitana, uz argument da je suprotno pravilima obavezati Mladića da svjedoči na suđenju Karadžiću, s obzirom da su protiv obojice u toku procesi u kojima su optuženi za iste zločine. 

Po tvrdnji Odbrane, Mladić nije psihički sposoban da svjedoči. Odbrana je stoga zatražila da Mladić bude podvrgnut ljekarskim pregledima da bi se to potvrdilo. 

Prema obavezujućem nalogu, Mladić bi na suđenju Karadžiću trebalo da svjedoči 28. februara. 

Karadžić, čija bi odbrana trebalo da bude okončana početkom marta, najavio je da će na kraju dokaznog postupka i sam svjedočiti u svoju odbranu. 

Karadžićevo svjedočenje trebalo bi da potraje 16 radnih sati.

“Jedva čekam da svjedočim, verujte”, kazao je Karadžić na posljednjem prošlogodišnjem zasjedanju Haškog suda.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English