Članak

Istrage u Hrvatskoj zbog ratnih zločina u BiH

15. Januara 2014.00:00
Hrvatsko pravosuđe pokrenulo je aktivnosti u više predmeta kako bi procesuiralo osobe osumnjičene za ratne zločine u BiH a žive u Hrvatskoj, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

This post is also available in: English

S obzirom da izručenje ovih osoba Bosni i Hercegovini nije moguće jer imaju državljanstvo Hrvatske, Tužilaštvo ističe da se poduzimaju aktivnosti kako bi one bile procesuirane u Hrvatskoj. 

Sredinom prošle godine, između dviju zemalja potpisan je Protokol o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina.

Kao rezultat saradnje, navode u Tužilaštvu BiH, pravosuđe Hrvatske radi na više predmeta u cilju procesuiranja osoba osumnjičenih za ratne zločine počinjene u BiH.

U decembru prošle godine tri osobe su uhapšene na području Splita. Jedan od uhapšenih bio je Ivan Hrkać zvani Čikota, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji se sumnjiči za zločine nad Bošnjacima na području Širokog Brijega. Hrvatski mediji su javili da je on nakon hapšenja pušten na slobodu uz mjere zabrane.

Hrkać, protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu 2008. godine, živi u Hrvatskoj.

Županijsko odvjetništvo u Splitu nije saopćilo identitet drugih dviju osoba, navodeći da im je određen pritvor. Te osobe se sumnjiče da su u logorima zlostavljale i tukle civile Bošnjake, zbog čega je jedan od njih umro.

Amer Jahić


This post is also available in: English