Članak

Zatraženo produženje pritvora Vujoviću i Duki

30. Decembra 2013.00:00
Državno tužilaštvo je zatražilo od Suda BiH produženje pritvora Goranu Vujoviću i Miroslavu Duki, optuženima za zločine u Bileći počinjene tokom 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužiteljica Vesna Ilić smatra da je optuženima potrebno produžiti pritvor jer bi u suprotnom “nesumnjivo pokušali opstruirati postupak”, uticajem na svjedoke i saučesnike.

Odbrana se usprotivila produženju pritvora, zatraživši puštanje optuženih na slobodu, uz mjere zabrane.

Dejan Bogdanović, Dukin branilac, kazao je da Tužilaštvo BiH nema dokaza da su optuženi pokušali uticati na svjedoke da promijene svjedočenje. “Mi čak nemamo ni pokušaj kontaktiranja Miroslava Duke, ni prijatelja, ni drugara”, dodao je on.

Veljko Čivša, koji je mijenjao Vujovićevog branioca, kazao je da nisu ispunjeni uslovi da se optuženima produži pritvor.

Sud BiH će naknadno odlučiti o prijedlogu za produženje pritvora.

Prema potvrđenoj optužnici, Vujović, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, i Duka, kao komandir policije, od juna do decembra 1992. godine su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva iz Bileće. 

Civili Bošnjaci i Hrvati, kako je navedeno u optužnici, zatvarani su u logorske objekte, koji su bili u zgradi SJB-a i Đačkom domu u Bileći, gdje su maltretirani. Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi u potpunosti podržavali i ohrabrivali zločine.

Sud BiH je 27. decembra potvrdio optužnicu protiv Vujovića i Duke.

Sud BiH je Vujoviću i Duki početkom decembra odredio jednomjesečni pritvor.

Amer Jahić


This post is also available in: English