Članak

Obaveze na osmatračnici

23. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Prijedoru, svjedok Odbrane Velemira Đurića je izjavio kako su pred kraj jula 1992. godine optuženi, ostale kolege i on mogli napustiti osmatračko mjesto Benkovac, koje je bilo udaljeno oko 20 kilometara od Prijedora

This post is also available in: English

.

Svjedok Nikica Kneginić, koji je bio u Centru za osmatranje i obavještavanje, izjavio je da je s optuženim Đurićem bio na osmatračnici u Benkovcu.

“Početkom jula se oformilo to osmatračko mjesto. Imali smo uniforme i jednu pušku. Do kraja mjeseca smo pripadali Centru, a početkom avgusta smo postali dio lakog artiljerijskog diviziona pri Prijedorskoj brigadi”, kazao je Kneginić.

Prema njegovom iskazu, nisu smjeli napuštati osmatračnicu jer nisu imali dozvole od komande. On je na pitanje Mire Smajlović, predsjedavajuće Sudskog vijeća, precizirao da su krajem jula mogli napustiti osmatračnicu.

“Dolaskom Petog bataljona na to područje, došlo je i pojačanje na osmatračnici, tako da su dvojica mogla otići kući petkom, a ponedjeljkom se vratiti. S obzirom da su nam donosili hranu i cisterna je dolazila, mogli smo s njima otići”, rekao je svjedok.

Za strijeljanje muškaraca ispred džamije u selu Čarakovo 23. jula 1992. godine, osim Đuriću, sudi se Dragomiru Soldatu i Zoranu Babiću.

Svjedok Miroslav Matijaš je ispričao kako je on bio rukovodilac Centra za osmatranje i obavještavanje, te da je na četiri ili pet osmatračnica bilo po tri do četiri pripadnika.

Na osmatračnici Benkovac, kako je svjedok kazao, bio je raspoređen Velemir Đurić, Mladen Stakić i Nikica Kneginić. Svjedok  je ustvrdio da su oni na osmatračnici morali da budu neprekidno, te da su se morali javljati u Centar.

Na prijedlog Odbrana optuženih, na suđenju je pročitan i iskaz koji je Smail Beglerbegović dao u junu 2009. Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

On je u iskazu naveo kako se sjeća vojnika koji su bili u selu Čarakovo, te da je iz šumarka gledao odvođenje muškaraca pred mjesnu džamiju i strijeljanje.

Prema njegovim riječima, vojnici koji su odveli muškarce i bili ispred mjesne džamije dok je trajalo strijeljanje bili su komšije iz sela Tukovi, kraj Čarakova.

“Tu su bili Mića Jurišić, Drago Tintor, Ranko Jurišić, Milan Radaković, Dragan Zorić, Boro Jurišić i druge komšije kojima ne znam imena”, kazao je svjedok.

On je rekao kako ne zna ko je tačno pucao, ali je čuo kako neko govori: “Pucaj! Ubijaj!”, te kako su “svi pali pokošeni mecima”.

“Vidio sam jednog koji je htio da pobjegne, ali su ga ubili. Kasnije sam vidio dim, gorjela su tijela ubijenih”, naveo je svjedok.

Suđenje se nastavlja 13. januara, kada će Odbrana trećeoptuženog početi saslušavanje svojih svjedoka.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English