Članak

Strah od rata

4. Decembra 2013.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedoci Marko Adamović i Mikan Davidović su negirali da su srpske snage protjerivale bošnjačko i hrvatsko stanovništvo u opštinama Ključ i Sanski Most.

This post is also available in: English

Prema iskazu svjedoka, oni su odlazili svojom voljom zbog straha od rata i otežanih životnih uslova.

Adamović, koji je tada bio pomoćnik komandanta Ključkog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), naveo je da je svako mogao da odluči da li će otići ili ostati.

Ne negirajući da su u selima Prhovo i Velagići 1. juna 1992. srpske snage ubile više od 100 Muslimana, Adamović je kazao da se to dogodilo poslije napada muslimanskih ekstremista na vojne kolone. Tvrdio je i da su počinitelji zločina u Velagićima bili odmah uhapšeni.

Adamoviću je u Sarajevu suđeno po optužbi za zločine počinjene u Ključu. Oslobođen je odgovornosti prvostepenom presudom, a 12. decembra biće mu izrečena presuda nakon ponovljenog procesa.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Caroline Edgerton je tvrdila da je Adamović na dan zločina bio u selima Prhovo i Velagići, ali je svjedok to negirao.

Nakon što mu je tužiteljka predočila više dokumenata VRS-a po kojima je njegov bataljon učestvovao u “čišćenju” terena oko tih sela, Adamović je insistirao da njegova jedinica nikada nije učestvovala u borbenim dejstvima, već je “držala teren”.

Suočen sa iskazima preživjelih da je on, po optužnici, naredio ubistvo 38 ljudi u Prhovu, Adamović je odgovorio:

“Ne, ja tvrdim da ja nisam uradio to što svjedoci tvrde. To je bio vod Vojne policije Prvog krajiškog korpusa. Paravojska ih je napala, a onda je došlo do sukoba. Izginulo je dosta naroda. Ne želim da odgovaram za ono što je neko drugio uradio.”

Osvrćući se na ubistvo 77 muslimanskih muškaraca u školi u Velagićima počinjeno 1. juna 1992. godine, tužiteljka je predočila svjedoku da su samo dvojica počinilaca, pripadnika VRS-a, bila pritvorena, a da je 1993. sud obustavio postupak protiv njih.

Adamović je ostao pri iskazu da su lokalne vlasti u Ključu odmah uhapsile 12 počinilaca, koji su bili pripadnici JNA u povlačenju, i predale ih sudu u Banjaluci.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, optužnica tereti za progon muslimanskih i hrvatskih civila u opštinama Ključ i Sanski Most, kao i za druge zločine počinjene u BiH.

O dešavanjima u Sanskom Mostu svjedočio je Mikan Davidović, koji je kazao da Srpska demokratska stranka (SDS) nije vodila politiku etničkog čišćenja i progona, ali da je nesrpsko “stanovništvo premješteno zbog rata”.

Davidović je potvrdio da je bio član “komisije za neometan odlazak” Muslimana i Hrvata, koja im je pružala pomoć, između ostalog, organizujući transport.

“Nikada niko nije prisiljavao nesrbe da odu”, naglasio je Davidović.

Odbranu pred sudom u Haagu, Karadžić će nastaviti sutra, 5. decembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English