Članak

Zrinko Pinčić pušten na slobodu

3. Decembra 2013.00:00
Zrinko Pinčić, koji je bio osuđen na devet godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Konjicu, zbog pogrešne primjene zakona, pušten je na slobodu.

This post is also available in: English

Sud BiH je prihvatio odluku Ustavnog suda BiH i donio rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne za Pinčića.

U saopštenju Suda BiH se navodi da je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju osuđenog Zrinka Pinčića i utvrdio da su prema Evropskoj konvenciji povrijeđena prava optuženog, te je naložio Sudu BiH da po hitnom postupku donese novu odluku.

“Rješenjem o obustavi izvršenja kazne osuđeni Zrinko Pinčić se odmah pušta na slobodu”, stoji u saopštenju.

Apelaciono vijeće Suda BiH je osudilo je Pinčića na devet godina zatvora jer je tokom rata više puta silovao jednu osobu.

Sud je utvrdio da je Pinčić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, od novembra 1992. do marta 1993. u mjestu Donje Selo, općina Konjic, dolazio u kuću u kojoj su bili zatočeni civili srpske nacionalnosti, žene i djeca.

Prema presudi, on je u više navrata iz prostorije u kojoj su bili zatočeni civili izvodio osobu “A” i uvodio je u drugu prostoriju, gdje ju je u više navrata prisilio na seksualne odnose.

U novembru ove godine, Sud BiH je na slobodu pustio još deset osoba osuđenih za ratne zločine i genocid, kojima je bila izrečena kazna u trajanju od 14 do 33 godine zatvora, zbog pogrešne primjene zakona.

Ove odluke su donesene nakon što je Ustavni sud BiH postupajući po apelacijama osuđenih za ratne zločine, a sukladno primjeni presude Europskog suda za ljudska prava iz slučaja Maktouf i Damjanović, donio odluke koje obavezuju Sud BiH da primijeni odredbe zakona koji je važio u vrijeme počinjenja djela, a ne Krivični zakon BiH po kojem su već osuđeni.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English