Članak

Žrtve žele spomen-sobu, a opština put

18. Novembra 2013.00:00
Iako još uvijek nije odlučeno da li će na zamljištu kuće u Višegradu u kojoj je 1992. godine zapaljeno više od 50 bošnjačkih civila biti izgrađen put, žrtve tvrde da neće dopustiti uklanjanje mjesta zločina.

This post is also available in: English

Prije tri godine je Opština Višegrad predložila da se u dijelu Glavičkog potoka izgradi put. Zbog toga je donesena odluka o eksproprijaciji određene imovine.

U Udruženju “Žena-žrtva rata” su kazali da je eksproprijacijom predloženo izuzimanje kuće Zebe Sumbule u Pionirskoj ulici u kojoj su tokom rata počinjeni zločini.

“Mi smo 2012. imali raspravu na kojoj smo se dogovarali da se koriguje regulacioni plan kako bi se našlo rješenje da se ne ekspropriše kuća. Pristali smo da se to uradi, ali na dva metra od kuće”, pojasnila je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja.

Nakon toga, regulacioni plan je sačinjen. Hasečić je rekla da je prema tom planu predloženo izuzimanje kuće, a ne samo dio zemljišta koji se nalazi pored tog objekta.

Aleksandar Đokanović iz Odjeljena za urbanizam Opštine Višegrad nam je kazao da je do sada čitava trasa eksproprijacije završena, te da se “čeka samo ta kuća”.

Na pitanje da li Opština traži izuzimanje cijele kuće ili samo dijela zemljišta, te da li se put može izgraditi bez izuzimanja kuće, Đokanović je odgovorio da ne zna.

U junu 1992. godine, više od 50 civila bošnjačke nacionalnosti spaljeno je u kući u Pionirskoj ulici. Za ovaj zločin Haški tribunal je osudio Milana Lukića na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoja Lukića na 27 godina zatvora. Oni su osuđeni i za druge zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Višegradu.

Žrtve smatraju da bi bilo značajno kada bi se ova kuća obnovila, te da jedan njen dio postane spomen-soba. Međutim, vlasti to ne žele.

 “Oni su išli eksproprijacijom da potpuno ukinu objekat Zebe Sumbule. Time opstruiranju pravo na povratak i zatiru trag presuđenog zločina”, rekla je Hasečić, koju je vlasnica kuće opunomoćila da je zastupa u ovom predmetu.

Prošlog mjeseca je Hasečić zajedno sa još nekoliko osoba počela da obnavlja kuću. Nakon što su počeli raditi, Urbanističko-građevinska inspekcija uručila im je rješenje prema kojem moraju ukloniti sve do sada izvedene radove.

Inspektorica u Urbanističko-građevinskoj inspekciji Ljiljana Ćiković, koja je donijela to rješenje u vezi sa “bespravnom gradnjom na urušenom objektu”, pojasnila je da ova odluka nema nikakve veze sa eksproprijacijom.

“Vlasnik može da popravi taj objekat kada prikupi potrebnu dokumentaciju, što do sada nije urađeno”, kazala je Ćiković.

Hasečić je rekla da je u ime vlasnice kuće uložila žalbu na rješenje Urbanističko-građevinske inspekcije, te naglasila da “nastavljaju sa radovima”.

Porodice stradalih nemaju ništa protiv da se uradi eksproprijacija zemljišta, ali kuću u kojoj su spaljeni civili i koja je mjesto zločina neće da daju. S druge strane, u Opštini Višegrad su kazali da će se u narednom periodu održati ročište u vezi sa eksproprijacijom ovog objekta.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English