Članak

Kreso i Salihović protiv političke kontrole

18. Novembra 2013.00:00
Političke stranke u nacrtima zakona u oblasti pravosuđa nameću rješenja koja su štetna, smatraju u Državnom sudu i tužilaštvu.

This post is also available in: English

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, i Goran Salihović, glavni tužilac Državnog tužilaštva, u zajedničkom saopštenju navode kako su tokom posljednjeg Strukturalnog dijaloga ukazivali na štetnost pojedinih rješenja predloženim u nacrtima zakona.

Čelnici ovih institucija, kako je navedeno, smatraju da se član Zakona o Sudu BiH koji reguliše njegovu nadležnost ne može mijenjati, već samo precizirati.

“U ovom članu problem ne vide ni sudije ni tužitelji – samo političari. Također, pojedina rješenja otvaraju prostor za neprimjereno uplitanje izvršne i zakonodavne vlasti u rad Suda, što je protivno standardima nezavisnog sudstva”, istakli su Kreso i Salihović, osvrćući se na “pokušaj političkih stranaka da ograniče nadležnost Državnog suda, kako bi se određeni predmeti procesuirali samo na nižim sudovima.”

U saopštenju Suda i Tužilaštva navodi se i kako je prijedlog o Zakonu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH prema kojem bi glavne tužioce birali parlamenti napad na neovisno pravosuđe.

“Neprihvatljivo je da izvršna i zakonodavna vlast bira sudije i tužitelje”, stoji u saopštenju.

Prije više od godinu dana Socijaldemokratska partija (SDP) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNDS) potpisali su sporazum prema kojem bi ubuduće tužioce trebalo da biraju entitetski, kantonalni i parlament Brčko Distrikta na prijedlog VSTS-a.

U saopštenju je navedeno i kako prijedlozi izmjena Zakona o platama nositelja pravosudnih sunkcija nisu dobri.

“Nameće se zaključak da je cilj svih predloženih rješenja stavljanje državnog pravosuđa pod kontrolu izvršne i zakonodavne vlasti”, smatraju Kreso i Salihović.

Posljednji strukturali dijalog održan je u Banjoj Luci 11. i 12. novembra ove godine.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English