Članak

Hakalovićeva Odbrana završila dokazni postupak

18. Novembra 2013.00:00
Ulaganjem materijalnih dokaza u sudski spis, Odbrana optuženog Senada Hakalovića završila je dokazni postupak na suđenju za zločine počinjene u selu Trusina kod Konjica.

This post is also available in: English

Branilac Kadrija Kolić je prezentovao iskaze svjedoka Tužilaštva BiH date tokom istrage, među kojima i iskaze Milke Drljo. On je rekao da su iskazi koje je dala u istrazi kontradiktorni njenom svjedočenju u sudnici.

Milka Drljo je svjedočila 2011. godine, kada je kazala da se “sjeća da je jedan Zaimov sin prišao njenom Ivanu i rekao mu da ode po Zdravka i Željka, te da ih dovede”.

Ona je ispričala da je “Zaimov sin” “imao plavu kosu, bio malo puniji, srednje visine”, te je u sudnici pokazala na optuženog Senada Hakalovića. Tokom njenog svjedočenja, Odbrana je pokazala fotografiju optuženog iz 1995. godine, te konstatovala da se na njoj ne čini da njegov branjenik izgleda “puniji i plavije kose”. 

“Kada sam ga vidjela u Trusini, meni je izgledao plaviji i puniji”, odgovorila je tada Drljo.

Senadu Hakaloviću je na teret stavljeno da je Ivanu Drlji zvanom Crni, kojeg je poznavao od djetinjstva, naredio da u pratnji njemu dvojice nepoznatih vojnika ode u selo i pozove neke mještane. Nakon što je to uradio i došao s njima u zaselak Gaj, strijeljani su. 

Branilac je uložio dokumente koji, kako je naveo, pokazuju da je Sead Hakalović, brat optuženog Senada, služio vojsku u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA) sa Ivanom Drljom.

Kolić je tokom ulaganja iskaza koje je u istrazi dao zaštićeni svjedok B rekao da on poznaje Senada Hakalovića, ali da ga nije vidio u Trusini.

Većinom iskaza iz istrage branilac nastoji dokazati da je Tužilaštvo BiH nezakonito sprovodilo istragu i prepoznavanje osumnjičenih. S druge strane, tužiteljica Vesna Budimir je kazala da postoje samo nezakoniti dokazi.

Zajedno s Hakalovićem, bivšim vojnikom 45. brigade Armije BiH (ABiH), za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. godine sudi se i petorici bivših pripadnika jedinice “Zulfikar”ABiH – Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka.

Prema optužnici, u napadu ABiH na Trusinu ubijena su 22 Hrvata.

Na ovom suđenju Ališpagin branilac Ragib Hadžić se osvrnuo na iskaz koji je zaštićena svjedokinja D nedavno dala na odvojenom suđenju Bojadžiću, optuženom za zločine počinjene u Jablanici. 

Ona je tokom svjedočenja rekla da ju je u julu 1993. godine u Donjoj Jablanici silovao visok i plav muškarac, za kojeg je od nekih osoba čula da ga zovu “Zuka”.

Prema njenom svjedočenju, tu osobu vidjela je još jednom u martu 1994. godine, kada je bila razmjena Hrvata iz Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici. 

Branilac Hadžić je rekao da dokazi pokazuju da je Ališpago zvani Zuka napustio BiH krajem 1993. godine. 

Suđenje se nastavlja 2. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English