Članak

Dokazi o kredibilitetu Raseme Handanović

12. Novembra 2013.00:00
Na suđenju Edinu Džeki, Odbrana je u sudski spis uložila oko 50 materijalnih dokaza, od kojih su se neki odnosili na kredibilitet svjedokinje Raseme Handanović zvane Zolja, osuđene za zločine počinjene u Trusini kod Konjica.

This post is also available in: English

Edina Rešidović, braniteljica optuženog Džeke, prezentovala je dokumente policije iz Travnika, međunarodnih vojnih snaga, te “presjek spisa” sa suđenja Hanefiji Prijiću.

Iz dokumenata proizlazi, kako je rekla Rešidović, “umješanost u krivična djela na drugim područjima” svjedokinje Handanović, kao i da je davala lažne podatke stranim zemljama.

Krajem 2011. godine, Handanović, bivša pripadnica jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), izručena je u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a poslije nekoliko mjeseci sklopila je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Sud BiH je Handanović osudio na pet i po godina zatvora zbog učešća u strijeljanju šest Hrvata u Trusini 16. aprila 1993. kod Konjica.

Ona je u septembru prošle godine kao svjedok Tužilaštva BiH kazala da je Džeko, bivši vojnik jedinice “Zulfikar”, ubio stariji bračni par u Trusini, na što je Odbrana iznijela tvrdnju da je ona počinila ovo ubistvo. Handanović je kazala da je, osim nje, među vojnicima koji su učestvovali u strijeljanju bio i Džeko.

Džeki je na teret stavljeno da je, u sklopu napada na Trusinu, ubio dvije starice i jednog starca, a poslije učestvovao u strijeljanju šest muškaraca. On je optužen i za zločine nad hrvatskim civilima i zarobljencima u Jablanici u drugoj polovini 1993. godine.

Suđenje se nastavlja narednog utorka, 19. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English