Članak

Podignuta optužnica za zločine u Ključu

27. Septembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Drage Samardžije, bivšeg komandanta 17. lake pješadijske brigade iz Ključa, koji se tereti za zločine počinjene na području Ključa 1992. godine.

This post is also available in: English

Samardžija je optužen da je od juna 1992. do kraja iste godine, zajedno s pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ i članovima Kriznog štaba općine Ključ, učestvovao u provođenju strateških ciljeva Skupštine srpskog naroda BiH. 

Prema navodima optužnice, on je naređivao napade na nebranjena sela i zaseoke koji su bili nastanjeni muslimanskim stanovništvom. 

“U napadima na sela i zaseoke Ramići, Krasulje, Hripavci, Ošljak, Donji Biljani, Botonjići, Domazeti, Brkići i Jabukovica, ubijeno je više stotina civila. Dio preživjelih je psihički i fizički zlostavljan, dio je nezakonito zatvoren u logor Manjača, a preostalo stanovništvo je prisilno preseljeno izvan teritorije Srpske Republike BiH”, navodi se u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

U optužnici stoji da su žrtve napada kojima je komandovao osumnjičeni Samardžija ekshumirane iz više masovnih grobnica na području općine Ključ i identifikovane.

Samardžija je nastanjen u Beogradu i državljanin je BiH i Republike Srbije.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English