Članak

Glavni tužilac upozorio Zupca

26. Septembra 2013.00:00
Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, poručio je direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da Tužilaštvo neće podleći njegovom pritisku.

This post is also available in: English

Salihović se obratio javnosti povodom prijave koju je protiv njega direktor SIPA-e Goran Zubac podnio Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

U svom obraćanju Salihović je rekao da Zubac ovom prijavom pokušava pažnju javnosti i VSTV-a skrenuti “od predmeta koji se nalazi u radu Tužilaštva BiH a u kojem se spominje i njegovo ime”.

“Pozivam sve građane i Gorana Zupca da podnose krivične prijave i prekršajne prijave kao što je on podnio. Ali i upozoravam da lažno prijavljivanje predstavlja krivično djelo i da ćemo biti rigorozni prema takvima”, kazao je Salihović.

On nije precizirao o kojem se predmetu radi, ali je u ranijim izjavama za medije Šemsudin Mehmedović, kojeg je SIPA uhapsila u julu ove godine, rekao da je Tužilaštvu BiH prijavu protiv Zupca podnio zbog ratnog zločina.

Mehmedović, državni poslanik, uhapšen je 19. jula ove godine zbog sumnje da je 1992. i 1993. počinio ratni zločin u Tešnju. On je uhapšen bez odobrenja Tužilaštva BiH, nakon čega je SIPA optužila Tužilaštvo BiH i glavnog tužioca za opstrukciju u istrazi ovih zločina.

“Imali smo opstrukcije iz Državnog tužilaštva tokom cijele ove istrage. Nismo imali podršku Gorana Salihovića, glavnog tužioca, kao ni njegovih prethodnika od 2009. godine, kada je istraga prvi put otvorena”, rekla je tada Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Salihović je u svom obraćanju naglasio kako se zadnjih nekoliko mjeseci vrše “kontinuirani pritisci” na rad Tužilaštva BiH i glavnog tužioca, ali da ova institucija tome neće podleći.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English