Članak

Neistinito spominjanje svjedoka

25. Septembra 2013.00:00
Svjedok Odbrane Ive Raguža, koji je optužen za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, izjavio je da nisu istiniti navodi svjedoka Tužilaštva BiH koji je kazao kako ga je 1993. godine viđao u Koštanoj bolnici.

This post is also available in: English

Ivica Džakula, prvi i jedini svjedok drugooptuženog, rekao je kako je saznao da ga je bivši školski prijatelj Medin Kaplan spominjao u “nekim sudskim procesima”.

“Spominjao me je da sam bio u Vojnoj policiji u Stocu. Pitao sam ga zašto laže i spominje me kad se znamo i kad ja nisam bio u Stocu. On mi je rekao: ‘Šta ću, komšija, kad su me pitali za Dretelj i Koštanu, ja sam morao reći vas koje sam znao’”, kazao je svjedok.

Džakula je pojasnio da je u februaru 1993. ranjen, nakon čega se liječio u Hrvatskoj, te zbog toga nije ni mogao biti u Koštanoj bolnici u Stocu.

“Ja sam u julu i augustu bio u banjama. Bio sam u kolicima, teški invalid”, rekao je on.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH prošle godine, Medin Kaplan je kazao da je u julu 1993. godine uhapšen i odveden u zarobljeništvo u Koštanu bolnicu. 

Džakula je svjedočio u korist Ive Raguža, koji je optužen da je kao pripadnik Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u zlostavljanju zatočenika.

Zajedno s njim sudi se i Veselku Ragužu, bivšem komandantu ove brigade, da je tokom ljeta 1993. naređivao i učestvovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine.

Džakula je rekao da je tokom boravka na liječenju saznao da su u julu i augustu 1993. godine njegove komšije zatvarane, ali da ne zna ko ih je zatvarao.

Odbrana Ive Raguža prezentovala je i svjedočenja Semira Balavca u jednom predmetu iz 1997. pred Kantonalnim sudom u Mostaru, kazavši da taj svjedok tada nije spominjao drugooptuženog.

U oktobru 2012. godine svjedok Semir Balavac je ispričao da ga je prilikom ispitivanja u logoru Dretelj, pored ostalih, udarao i fizički maltretirao optuženi Ivo Raguž.

Odbrana drugooptuženog uvrstila je još dva materijalna dokaza, čime je završila svoj dokazni postupak.

Suđenje će se nastaviti 8. oktobra, kada je planirano da se saslušaju posljednji svjedok i vještak Odbrane prvooptuženog. 

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English