Članak

Obilježena godišnjica otkrivanja grobnice u Tihotini

9. Septembra 2013.00:00
Članovi porodica ubijenih, građani i predstavnici općinskih vlasti prisustvovali su 11. godišnjici otkrivanja masovne grobnice u jami Tihotina, koja se nalazi nedaleko od bihaćkog naselja Pritoka.

This post is also available in: English

Prije jedanaest godina, iz jame u Tihotini – iz koje je nekada iskopavana boksitna ruda – ekshumirani su posmrtni ostaci 53 žrtve, starosti od 17 do 55 godina, koje su ubijene nakon zatočeništva u logorima Ripač i Račić.

Obilježavanje godišnjice je počelo okupljanjem ispred Osnovne škole u Pritoci, nakon čega je krenuo marš do grobnice u Tihotini, gdje je položeno cvijeće. 

Načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević kazao je da je poražavajuće da niko nije odgovarao za zločine počinjene nad žrtvama u grobnici Tihotina. 

Mujo Begić iz Instituta za traženje nestalih u BiH rekao je da je grobnica u Tihotini iznimno nepristupačna, što pokazuje da su počinioci pokušali prikriti ovaj zločin. 

“Zahvaljujući našoj upornosti, uspjeli smo otkriti ovu lokaciju i ekshumirati posmrtne ostatke 53 žrtve. Specifičnost ovog zločina jeste način ubijanja. Neke žrtve su ubijene direktno u logoru Račić, a drugi dio je ubijan na ovom mjestu. Ovo je specifična masovna grobnica jer se radi o bivšoj rudničkoj jami dubine preko 100 metara, pa su ekshumacija i identifikacija i cijeli proces bili izuzetno teški”, kazao je Begić.

On je najavio da će na lokalitetu Tihotina biti izgrađeno i spomen-obilježje kako bi podsjećalo na zločin. 

“Što se tiče procesuiranja, mi znamo najodgovornije ljude za ovaj zločin. Znamo imena i naredbodavaca i izvršilaca. S tim smo upoznali i Tužilaštvo BiH. Nedavno su se porodice žrtava pismom obratile i glavnom tužiocu Državnog tužilaštva s nadom da će konačno početi procesuiranje odgovornih za ovaj zločin. Pravosnažne sudske presude naredbodavcima i izršiocima jedina su satisfakcija ovim porodicama”, rekao je Begić.

Prema podacima Instituta za nestale osobe u BiH, u Bosanskoj krajini pronađeno je 137 grobnica.

Dženita Džubur


This post is also available in: English