Članak

Tužilaštvo neće podleći pritiscima

19. Jula 2013.00:00
Nakon što su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili poslanika Šemsudina Mehmedovića, Tužilaštvo BiH je saopštilo da ovo hapšenje nije izvršeno po njihovom nalogu niti da je nadležni tužilac bio upoznat s planiranjem ove aktivnost

“Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv Š.M. koji je osumnjičen za ratni zločin. Dalje postupanje u ovom predmetu isključivo će zavisiti od prikupljenih dokaza”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Nakon što od SIPA-e dobije zvanični izvještaj, tužilac će odlučiti o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu.

Predstavnici SIPA-e su na konferenciji za novinare optužili Tužilaštvo BiH i glavnog tužioca Gorana Salihovića za određene opstrukcije u radu na ovom predmetu. Prema navodima SIPA-e, od Tužilaštva je bila zatražena saglasnost za obavljanje pretresa, ali “po prvi put u predmetu ratnog zločina” ona nije dobijena.

Iz Tužilaštva nisu odgovorili na ove optužbe, a portparol Boris Grubešić nije želio reći ko je nadležni tužilac u ovom predmetu.

Istakli su da neće “podleći bilo kakvim pritiscima”, ne navodeći da li je bilo pritisaka i kakvih.

“Tužilaštvo BiH, kao pravosudna institucija, radi na temelju zakona i prikupljenih dokaza i sve odluke se donose u skladu sa prikupljenim dokazima. Tužilaštvo neće podleći bilo kakvim pritiscima, a takođe ne želi biti subjekt bilo kakvih međusobnih prepucavanja političkih i drugih zvaničnika u BiH”, stoji u saopštenju.

Marija Taušan