Članak

Anonimizacija nije više obavezna

18. Jula 2013.00:00
Visoki sudski i tužilački savjet (VSVS) zaključio je da sudovi i tužilaštva nisu obavezni anonimizovati svoje akte, već da trebaju voditi računa o balansu između javnog i privatnog interesa.

This post is also available in: English (English)

Centar za sudsku dokumentaciju (CSD) predložio je na sjednici VSTS-a djelimičnu promjenu politike kada je u pitanju dostupnost informacija. Promjena podrazumijeva da sudovi i tužilaštva sami treba da procjenjuju kada je opravdan interes javnosti.

“Vijeće je podržalo ovaj prijedlog. Moram reći da ni ranija naša preporuka o anonimizaciji nije bila smetnja za objavljivanje informacija na internetu, i mi smo je izdali više zbog toga da ujednačimo praksu”, kazala je Vera Bjelogrlić, šefica CDS-a.

Ona je dodala da će nova preporuka biti dostavljena svim sudovima i tužilaštvima u BiH.

“Vijeće je na sjednici takođe podržalo preporuku da se formira radna grupa koja će izraditi smjernice na osnovu kojih bi sudovi i tužilaštva postupali kad je u pitanju dostupnost informacija”, kazala je Bjelogrlić.

Što se tiče tužilačkih akata, kako je napomenula, VSTS je u maju ove godine takođe preporučio anonimizaciju, ali podvukao da informacije mogu biti objavljene kada postoji veliki interes javnosti.

Anonimizacija dokumenata počela je u martu prošle godine nakon što je Sud BiH usvojio mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH. Predstavnici Agencije kasnije su izjavili da je njihova preporuka pogrešno protumačena.

Sud BiH je u martu prošle godine usvojio izmjene pravila o pristupu informacijama, koje podrazumijevaju stavljanje incijala umjesto imena i prezimena u sudskim dokumentima, kao i izdavanje samo desetominutnog snimka sa suđenja.

Nakon kritika zbog uskraćivanja informacija, u Sudu su početkom godine počeli da rade na izmjeni ovih pravila.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon što je VSTS usvojio današnje preporuke, Sud BiH bi uskoro trebalo da donese novi pravilnik.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH je pokrenula 26. juna kampanju “Stop cenzuri o ratnim zločinima”, kako bi dokazala da postoji interes javnosti za ratne zločine i druga teška krivična djela. BIRN BiH smatra da su ratni zločini od interesa za javnost i da nije potrebno da se pravi balans u odnosu na zaštitu privatnog interesa.

Mirnes Kovač


This post is also available in: English (English)