Članak

Žalbe na presudu za silovanja u Foči

17. Juna 2013.00:00
Državno tužilaštvo i Odbrana Jaska Gazdića su pred Apelacionim vijećem Suda BiH iznijeli žalbe na presudu kojom je optuženi proglašen krivim za silovanja u Foči počinjena 1992. i 1993. i osuđen na 17 godina zatvora.

This post is also available in: English

Tužilac Behaija Krnjić je zatražio da Gazdić bude proglašen krivim i za djela kojih je prvostepenom presudom oslobođen, te da mu kazna bude povećana na dugotrajni zatvor, dok je Odbrana istakla da je kompletna prvostepena presuda manjkava te zatražila obnovljeno suđenje. 

U novembru 2011. godine, Sud BiH je Gazdića proglasio krivim da je od aprila 1992. do kraja marta 1993., za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, silovao tri osobe.

Ovom presudom Gazdić je oslobođen tačaka optužnice kojom ga je Tužilaštvo BiH teretilo za silovanje svjedokinja A i B i za držanje jedne ženske osobe u seksualnom ropstvu.

Tužilac Krnjić je rekao da je tokom suđenja izneseno dovoljno dokaza da Gazdić bude osuđen za sva djela iz optužnice.

“Predlažem da Apelaciono vijeće usvoji našu žalbu i preinači presudu. Samim tim kazna bi se trebala povećati na dugotrajnu kaznu zatvora, koja bi jedina ispunila svrhu prevencije”, kazao je Krnjić.

S druge strane, branilac Vladimir Marić je istakao da prvostepena presuda sadrži niz manjkavosti, te da bi zbog toga trebala biti ukinuta. 

“Jedna odlučna činjenica iz presude jeste da je širok napad na bošnjačko stanovništvo postojao do 1993. godine, što ničim nije obrazloženo. Također, svi zločini na području Foče do augusta 1992. godine, ne mogu biti stavljeni na teret Gazdiću s obzirom da je do tada radio kao stražar u Domu zdravlja u Brodu na Drini”, rekao je Marić.

Branilac je kazao i da je Prvostepeno vijeće odbilo prijedlog da se kao svjedoci saslušaju Radovan Stanković i Neđo Samardžić – koji su pred Sudom BiH proglašeni krivim za zločine u Foči – što je, prema njegovom mišljenju, onemogućilo adekvatno iznošenje odbrane. 

Marić je istakao i da je Gazdić osuđen za silovanja žena iako “nema nikakvog interesa za žene”, te dodao da je tokom suđenja optuženi bio u stalnom sukobu sa svojim prethodnim braniocem Dušanom Tomićem. 

Žalbu na presudu je iznio i sam Jasko Gazdić, koji je naglasio da je “nevin osuđen”, te zatražio od Apelacionog vijeća da ukine prvostepenu presudu. 

“Mene je moj prethodni advokat prevario. On je odustao od svjedoka od kojih nije smio odustajati. Iznio je neke podatke koje sam mu rekao u povjerenju… Ja sam nevin osuđen i to je meni velika katastrofa. Nikada nisam pipnuo nijednu žanu a osuđen sam za silovanja. Hoću da istina bude zadovoljena”, kazao je Gazdić.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Denis Džidić


This post is also available in: English