Članak

Otvorena Spomen-soba u Brčkom

7. Maja 2013.00:00
Udruženje logoraša Brčko Distrikta otvorilo je Spomen-sobu u kojoj se nalazi preko 1.000 fotografija i dokumenata koji prikazuju zločine nad civilima počinjene 1992. godine.

This post is also available in: English

Uz prisustvo predstavnika udruženja žrtava rata, zakonodavne i izvršne vlasti te gostiju, u hangaru brčanske Luke otvorena je Spomen-soba kao podsjećanje na torture koje su prošli logoraši u Brčkom početkom rata.

Ovo će biti soba istine o preko tri i po hiljade logoraša koji su prošli kroz ovaj logor početkom rata, a koja će biti dostupna javnosti i mladim generacijama jer ćemo nastojati da organizujemo posjete učenika ovom prostoru tokom cijele godine, kazao je na otvaranju Fadil Redžić, predsjednik Udruženja logoraša Brčko Distrikta.

On je dodao da će u narednih nekoliko mjeseci biti postavljeno još oko 500 novih fotografija na kojima su prikazana i ubistva Brčaka.

Jasmin Mešković, predstavnik Udruženja logoraša BiH, rekao je da je sretan otvaranjem prve Spomen-sobe kojom se želi odati poštovanje žrtvama torture.

Sa njim se složila i predsjednica nevladine organizacije Garivo Svetlana Broz, koja je rekla da je otvaranje Spomen-sobe u nekadašnjem logoru Luka veliki iskorak u političkom smislu, jer pokazuje razmišljanje o budućnosti.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English